Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Friande dom för barnmisshandel överklagas

”Inget har framkommit om att föräldrarna betett sig annat än exemplariskt mot barnen”. Det menade Falu tingsrätt och friade barnens mamma och styvpappa från misstankar om grov fridskränkning mot de två förskolebarnen.


– En i många delar mycket märklig bedömning, menar dock åklagaren som nu överklagat tingsrättens utslag till Svea hovrätt.

Det var den 20 september som Falu tingsrätt friade mamman och styvpappan från misstankarna om grov fridskränkning mot de två barnen, en flicka och en pojke i förskoleåldern. De båda hade då stått åtalade sedan mitten av maj.

Enligt åtalet skulle barnen regelbundet ha misshandlats av sin mamma från 2007 respektive 2008. Efter att hon i augusti 2011 flyttat till en man i Borlänge skulle också han enligt åtalet ha deltagit i misshandeln.

Misstankarna om brott dök upp strax före jul 2011 då personal vid barnens förskola sagt sig hört flickan berätta om att hon blev slagen av mamman. Uppgifterna lämnades till socialtjänsten och den 10 januari hölls ett samråd vid Barnahus. Där fattades också ett beslut om att polisanmäla mamman och styvpappan. Några dagar senare fråntogs också paret de två barnen som placerades i ett jourhem.

Polisen, ledd av åklagaren Christine Chi vid åklagarkammaren i Falun, har sedan dess utrett ärendet samtidigt som vårdnadshavarna kämpat mot omhändertagandet av barnen och för att rentvå sig från misstankar.

Enligt dem har allt uppstått som följd av att barnen haft problem med hetsigt humör. Båda har ofta fått utbrott som lett till att de vuxna fått ingripa, något som också stöds av utredningar från tiden innan mamman flyttade till Borlänge. Bland annat från BUP dit hon vände hon sig med problem kring dotterns humör. Där inleddes också en ADHD-utredning av dottern. Polisens utredning ledde dock till att åklagaren den 14 maj åtalade mamman och styvpappan för grov fridskränkning av barnen.

Den 20 september meddelade dock en enig Falu tingsrätt att de helt friar de båda från alla misstankar. Samtidigt dömer tingsrätten ut stora delar av den utredning som gjorts där man bland annat ansett att frågorna till barnen varit starkt ledande och att barnen inte getts tillfälle att berätta fritt om sina upplevelser.

Något stöd för att paret skulle ha varit våldsamma mot barnen menar rätten att inte framkommit i förhör med personer kring barnen. Inga märken från våld har kunnat noteras av skolpersonal, vänner till familjen eller personal vid BUP. Till styvpappans fördel har också den kvinna som han har tre barn tillsammans med vittnat om det otänkbara i att han skulle vara våldsam mot barnen.

I domen skriver tingsrätten också följande rad: ”Inget har framkommit om att föräldrarna betett sig annat än exemplariskt mot barnen”.

"En mycket märlig bedömning", menar nu åklagaren Christine Chi som nu överklagat tingsrättens dom till Svea hovrätt.

"Den omständighet att (de bådas namn) verkar vara trevliga människor som försöker göra sitt bästa som föräldrar är inget som utesluter att de använt våld mot barnen", skriver åklagaren i sitt överklagande.

Hon påpekar också att det faktum att barnen kan vara besvärliga inte är något som ger föräldrarna rätt att misshandla dem, något hon menar att skett i lägen då de inte klarat att hantera situationen.

Någon förståelse för det resonemanget har dock inte mamman som själv misstänker att överklagandet är resultatet av att paret JO-anmält åklagaren för den långdragna hantering ärendet haft, trots att barnen varit omhändertagna.

– Jag förstår inte vad hon går vidare med. Har vi inte redan haft en enig dom i tingsrätten?, frågar hon sig.

Den friande tingsrättsdomen har inte heller lett till någon ändring av socialtjänstens beslut att barnen ska vara omhändertagna enligt LVU.

– Jag kan inte uttala mig i enskilda ärenden. Rent generellt måste vi dock skilja på brottsutredningar och på utredningar av den sociala situationen. Att tingsrätten inte tycker att bevisen räcker för en fällande dom behöver inte innebära att barnen lever i en trygg social situation, och det är vad vi i första hand har att ta hänsyn till, säger Anette Wikblom, enhetschef inom Borlänge kommuns socialförvaltning.

Hon påpekar också att besluten om att omhänderta barn alltid prövas i förvaltningsrätten där föräldrarna företräds av juridiska ombud.

--------------------------------------------------------------------

Nu gömmer sig mamman med barnen

Då försöken att få tillbaka barnen gång på gång avslogs hämtade mamma dem från familjehemmet.
 – Jag var tvungen, för barnens bästa, säger mamman som nu i 3,5 månader hållit sig gömd tillsammans med barnen.


Efter att förhör hållits med barnen vid Barnahus den sista januari gick mamman med på en frivillig placering tillsammans med barnen vid ett utrednings- och behandlingshem i Västerås. Utredningen planerades ta åtta veckor, men avslutades efter drygt två veckor då mamman inte ville vara kvar.

Barnen placerades då i ett jourhem. Där hade mamman möjlighet att en gång i veckan träffa sina barn under två timmar och tre gånger i veckan prata med dem i telefon.
I slutet av maj flyttas barnen till ett annat familjehem. Samtidigt utökas mammans möjlighet att besöka barnen till två gånger per vecka. Hon är dock inte nöjd med familjhemmet.

– De bodde på rena soptippen i en miljö som var direkt farlig för dem, säger mamman som då överklagade beslutet till kammarrätten i Sundsvall.

Redan innan något beslut tagits hade hon dock fått nog. Den 4 juli åkte hon till familjehemmet och hämtade barnen och sedan dess har de hållit sig gömda.
– Jag var tvungen, för barnens bästa. De saknade sina liv, säger mamman.

Den 17 juli avslog kammarrätten överklagandet. Sedan dess har myndigheterna vid flera tillfällen också begärt handräckning av polisen för att hämta barnen. Mamman och barnen har dock kunnat hålla sig undan genom att bo på ett antal olika adresser. Att de håller sig gömda innebär samtidigt också att flickan, som nått grundskoleålder, nu hållits borta från skolgång i mer än två månader.

Att hämtningen av barnen skedde redan innan rättegången mot mamman och styvpappan är dock inget som tingsrätten lagt någon som helst värdering vid.
Den 4 juli hämtade mamman barnen vid familjehemmet och de har sedan dess hållit sig gömda. ”Jag var tvungen, för barnens bästa”, säger mamman.