Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Friades i tingsrätten – dömdes i hovrätten

I början av november friades en ung man från Smedjebacken från anklagelserna om sexuellt ofredande och försök till sexuellt övergrepp mot barn. Domen överklagades och Svea hovrätt ändrade domen och dömde honom för nämnda brott.

När mannen åtalades var han misstänkt för att ha ställt upprepade frågor till den minderåriga flickan om hennes sexuella erfarenheter och vanor samt visat stringtrosor för henne och förmått henne att ta på sig dessa samt vid vissa tillfällen visa upp sig för honom iklädd dessa.

Han anklagades också för att frågat henne om hon vill hålla i hans snopp och vid samma tillfälle onanerat framför henne. Åtalet gällde också försök till sexuellt övergrepp då mannen skulle ha försökt förmå flickan att vidröra hans erigerade penis.

Mannen förnekade brott och Falu tingsrätt kom vid en samlad bedömning fram till att det fanns tveksamheter kring flickans uppgifter och att bevisningen inte var sådan att det var ställt utom allt tvivel att mannen var skyldig till det som åklagaren påstod. Han friades från anklagelserna.

Domen överklagades till Svea hovrätt som nu har meddelat dom. Hovrätten ansåg att flickans uppgifter var trovärdiga och tillförlitliga och fick ligga till grund hovrättens bedömning.

Mannen dömdes för sexuellt ofredande och försök till sexuellt övergrepp mot barn. I stället för tre månaders fängelse bestämdes påföljden till villkorlig dom med 100 timmars samhällstjänst. Han ska också betala skadestånd till flickan med 25 000 kronor.