Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fredriksbergstvätten – bäst i Sverige

Ledning och personal på landstingstvätten i Fredriksberg har all anledning att sträcka på sig. I en riksomfattande jämförelse i tre olika kategorier mellan 17 av landets 20 landsting visade sig Dalarna och därmed Fredriksbergstvätten hamna i topp.
– Jätteroligt men vi vill bli ännu bättre, säger Peter Ötken, tvätteriets chef.

Annons

Det är revisions- och konsultföretaget Ernst & Young som gjort undersökningen och som när resultatet blev känt innebar tårtkalas för de 28 anställda på Fredriksbergstvätten.

Både landstingsdrivna och privata tvätterier har ingått i kartläggningen av textilhanteringen.

– Vi är fem landsting i landet som tvättar i egen regi. Övriga anlitar privata tvätterier, upplyser Peter Ötken, som varit chef i Fredriksberg i snart två år och efterträdde Anders Roos.

Ötken konstaterar att jämförelsen mellan olika landsting beträffande textilhanteringen bygger på en strukturerad mätmetod.

30 sjukhus i 17 landsting har varit med i undersökningen och för Dalarnas del ingick Falu lasarett.

Ernst & Young har granskat tre kategorier:

+ Processkostnaden, som i Dalarnas fall vad det kostar från att smutstvätten tas om hand på Falu lasarett tills den är tillbaka ren och struken från Fredriksberg.

+ Servicenivån.

+ Hur personal och patienter betygsätter textilhanteringen.

– Allt poängsattes. Vi var inte bäst i någon kategori men höll en hög nivå i alla tre och var tämligen överlägset bäst i totalpoängen, konstaterar Peter Ötken.

Nu är det lite hemlighetsmakeri kring resultaten. Det är bara deltagarna (landstingen) själva som via en kodnyckel kan se både sina egna och övriga landstings resultat.

Bland de sex bäst rankade fanns tre landsting men då är det värt att notera att ett landsting deltagit med tre sjukhus i undersökningen. Bästa privata tvätt kom sjua.

När det gäller servicenivån konstaterar Ötken att man på Fredriksbergstvätten satt i system att vara noga med att leverera tvätten i prydliga och strukturerade högar.

– Då behöver man ute i vården inte lägga energi på att vika och ordna tvätten.

I servicen ingår också att i bland annat Falun ha personal som hanterar tvätten, både utgående och ingående.

– För närvarande sköter vi halva textilvolymen men ambitionen är att nå 100 procent så småningom. Målet är att man ute i vården ska kunna koncentrera sig på sin verksamhet och att vi sköter tvätten, noterar Ötken.

Han konstaterar att man i Fredriksberg hela tiden försöker göra förbättringar i både service och tvättprocess.

– Men helt klart ligger vi långt framme som det är.

Många och långa transporter framfördes som en belastande faktor när landstinget beslöt att återuppta tvättverksamheten i Fredriksberg. Hur ser du på det i dag?

– Vi gör vad vi kan för att ha så effektiv transportverksamhet som möjligt. Det kommer en fullastad bil med släp om dagen hit till Fredriksberg med fem ton tvätt. Den lämnas på ett ställe, därefter åker ekipaget till andra sidan huset och lastar fullt med ren tvätt och åker ut i länet.