Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fredrik vann tävling i Chicago – har konstruerat robotälg som ska lära barn att skriva

Fredrik Löfgren från Sifferbo, Gagnefs kommun, har nyligen vunnit en robottävling på konferensen Human Robot Interaction, HRI 2018, i Chicago.
Tillsammans med två andra har han konstruerat en robotälg, som ska lära barn att skriva.

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Fredrik Löfgren vann Genikampen: Nu vill han hjälpa andra med särskild begåvning

Syskonen Löfgren blev världsstjärnor tack vare en tillåtande miljö

Dina gamla vinylskivor kan vara värda tusenlappar – här är 16 skivor du vill hitta i förrådet

SÅ KÖPER DU PLUS

Sifferbobördige Fredrik Löfgren är känd från bland annat SVT:s Genikampen, som han vann 2014, samt för sina robotar som han har tävlat framgångsrikt med de senaste åren. Han har även, vid flera tillfällen, lärt elever om robotar.

Nyligen deltog han i konferensen Human Robot Interaction, HRI 2018, i Chicago.

– Det är en av världens största och mest prestigefyllda konferenser med fokus på robotinteraktion med 650 deltagare. Jag, Sofia Thunberg och Sam Thellman från Linköpings universitet, vann konferensens robottävling med en robotälg. Det kanske är världens första robotälg? Jag har då aldrig sett en förut, säger Fredrik Löfgren.

Denna robotälg har trion utvecklat för att hjälpa barn att lära sig att skriva och få en bättre handstil.

– Speciellt autistiska barn har svårt att skriva för hand och med älgen blir undervisningen mer interaktiv. Även i vår digitala tidsålder är det fortfarande viktigt att kunna skriva för hand, säger Fredrik Löfgren.

Till skillnad från många andra av konkurrenterna i tävlingen, som hade jobbat lång tid med sina robotar, så hade trion från Linköpings universitet inte lagt lika mycket tid på sin robotälg.

– Vi började med vår älg förra lördagen och hade jobbat med den i 10 dagar innan vi visade upp den för juryn i Chicago. Men då hade vi jobbat i stort sett dygnet runt de senaste 10 dagarna så det var en stor lättnad när vi fick så bra respons på presentationen. Jag jobbar bäst under press och när det är ont om tid, säger Fredrik Löfgren.

De hann dock aldrig testa älgen i Sverige, före avresan till Chicago.

– Sista monteringen och fix av kretsarna fick vi göra på hotellrummet i Chicago. Vår utrustning för att löda pajade så fick köpa ny i Chicago. Vi fick även måla älgen på hotellrummet, berättar Fredrik Löfgren.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här