Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fredrik springer 630 mil på 100 dagar

Vid lunchtid på onsdagen gav sig Fredrik Lagerholm sig tid till att äta. Det blev köttbullar och potatis utanför ett köpcentrum i Mora. Annars är han på språng under 100 dagar. Sträckan han ska fixa är 630 mil. Fredrik springer för att samla in pengar.

Annons

– Jag samlar in pengar till stöd för människor med utvecklingsstörning och handikapp, berättar Fredrik Lagerholm.

Insamlingen sker i samarbete med Indies och FUB. Indies bedriver omsorgsverksamhet och arbetar utifrån människors förmågor oavsett funktionshinder. FUB är en intresseorganisation som arbetar för att barn, ungdomar och vuxna med utvecklingsstörning ska kunna leva ett gott liv.

– Jag har ungefär hunnit springa 400 mil av den totala sträckan på 630.

För nå målet inom 100 dagar så har Fredrik fått öka sin genomsnittliga dagsranson. Den skulle ha legat på 6,3 mil. Nu löper han 7,5 mil om dagen.

Det är mer än en mara om dagen.

Fredrik startade i Malmö och sprang utefter östkusten inklusive Gotland upp till Kiruna.

– I början åkte jag på några skador med hälsenan och värmeslag. Fick ta några dagars vila. Men nu har jag sprungit bort alla krämpor och det går faktiskt förvånansvärt lätt.

Fredrik har en vagn med sig med alla förnödenheter. Bland annat ett tält som han sätter upp efter avslutad daglig etapp. Dessutom sitter två sparbössor längst fram på vagnen.

Löpningsfärden är upplagd på det sättet att det arrangeras olika event under vägen.

– Nyligen var jag i Åsarna där bland annat 60 personer sprang med sista biten för dagen och skidlegenden Thomas Wassberg välkomnade mig med present.

Det blir även event i Falköping, Lidköping, Malmö och Växjö.

När Fredrik når ner till Malmö om några veckor vänder han och springer hem till Västerås för att avsluta sin språngfärd.

– Jag arbetar på Indies i Västerås och älskar mitt jobb. Det ska bli kul att återvända till, säger den 38-årige Fredrik.

I Västerås bor även hans familj med två döttrar på 14 och 16 år, som längtar efter pappa.

Längst fram på sin vagn har Fredrik även två sparbössor.

– När jag ute på vägarna på landsorten sprider sig ryktet om min löpning. Bilar stannar till och folk springer ut för att lägga pengar i bössorna. Hittills har jag fått in 10 000 kronor på det sättet förutom alla andra insamlade pengar från övriga event.

Anledningen till att Fredrik genomför projektet är att han tidigare bland annat cyklat mellan Kiruna och Malmö samt genomfört fyra klassiker under ett år.

– Tanken var att det här projektet skulle medfört en löpning på Kinesiska Muren, som är 630 mil lång. Det gick inte att lösa. I stället har det nu blivit 630 mil på svenska vägar.

Når Fredrik målet 630 mil på 100 dagar så får han 5 000 kronor extra till sin insamling.