Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fredrik simmade över Engelska kanalen

Natten mellan måndag och tisdag klev Fredrik Kumlin i land i Calais. 13 timmar och 50 minuter tidigare hoppade han i vattnet i Dover i Storbrittanien. I det 17-gradiga vattnet var han den fjärde svensken att simma över Engelska kanalen. Med Björbo inskrivet på badmössan.

Han är varken född eller uppväxt på orten men har tillbringat en hel del tid i Björbo. Mormor Märta Axelsson bor där och gesten var lite av en hyllning till henne.

- Jag känner att jag har så mycket koppling till Dalarna i och med att min mormor bor där och jag var där mycket som barn och badade i Fänforsen. Jag tänkte mycket på mormor när jag simmade.

Han hade tänkt simma Vansbrosimningen i år men hade inte tid i och med att han tränade, på Irland, inför kanalsimningen. I stället tänkte han ge sig på den väsentligt kortare sträckan nästa år. Engelska kanalen är 32 kilometer lång och de kraftiga strömmarna och kylan knäcker de flesta. Men inte Fredrik.

- Det var spännande. Jag njöt hela tiden. Jag har tränat för det här i två år.

En båt följde hela tiden ifall att han inte skulle orka. Innan han klev på båten för hemfärd steg han i land på den franska kusten.

- Det var helt fantastiskt. Det var ju på natten så jag såg inte så mycket så jag simmade tills armen tog emot och så reste jag mig. Jag hade vatten upp till knäna. Sedan stod jag en stund i mörkret och skrek för mig själv innan jag simmade ut till båten igen.

Fakta: De flesta simmarna misslyckas

  • Matthew Webb var den första att simma över kanalen. 1875 var året. Sedan dess har 1 033 solosimmare lyckats.
  • Flera tusentals har försökt sig på utmaningen men det är enbart runt 10-15 procent som lyckas.
  • Fyra svenskar har simmat över kanalen. Den första var Sally Bauer år 1939 samt 1951 då hon gjorde om det.Därefter har Lars Beril Warle, 1951, Staffan Hasselberg, 1960, och Fredrik Kumlin, 2009, simmat den 32 kilometer långa sträckan mellan Dover och Calais.
  • Kanalens drottning och den person som har simmat över flest gånger av alla är Alison Streeter. 43 gånger har hon ensamt simmat över till Frankringe och vid sex tillfällen har hon deltagit i stafetter.
  • Kevin Murphy är den man som simmat över flest gånger. 34 gånger har han korsat kanalen.
  • Sex personer har dött när de försökt. Den första var spanjoren Rodriguez de Lara, 1926, och den sista Ueli Staub den 11 augusti 2001.

Källa: dover.uk.com