Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fredrik från Falun tecknar politikerna

Hans porträttlika tekningar har synts i Dagens Nyheter, i TV4 och på teateraffischer.
20-årige Fredrik Oregård, född i Falun, uttrycker sig enklast med penna och papper.
– När jag tecknar stakar jag mig aldrig.

I dag pratar han välartikulerat och obehindrat. Men det har inte alltid varit så. En hjärnblödning i vänster hjärnhalva som nyfödd gav Fredrik Oregård problem med talet och skriftspråket under uppväxten. Tecknandet blev en tillflykt där allt flöt på utan avbrott. Redan som fyraåring ska han ha sagt till sina föräldrar att han ville bli konstnär.

– Det var vid ett besök på Carl Larssongården. Jag blev helt uppslukad av hans målningar och teckningar, att man kunde göra sådana verk.

Han har fortfarande Carl Larsson som en av sina förebilder. Särskilt teckningarna återkommer han till.

– De är så enkla men ändå så exakta, säger Fredrik Oregård.

Som 12-åring hade han sin första utställning, på biblioteket i Vallentuna dit familjen flyttade. Och det har blivit fler utställningar. Senast medverkade han på Liljevalchs unga vårsalong med en större skulptur i kol. Han målar både i akvarell, med kol och ritpennor. De sista åren har han gjort fler arbeten i datorn.

I våras avslutade han en utbildning inom reklamteckning där han fick lära sig mer om hur man framställer bilder digitalt.

Förutom några kortare kurser är han självlärd.

– Jag lär mig genom att ständigt måla och rita av miljöer och människor, till slut blir det en säkerhet i hur formerna och linjerna går, säger Fredrik Oregård som målar näst intill fotorealistiskt.

På senare tid har han uppmärksammats för sina porträttlika teckningar föreställande olika politiker, flera av dem har publicerats i DN och han har haft ett samarbete som tecknare åt den lokala tidningen i Vallentuna Nya.

Bilderna är inte karikatyrer, mer realistiska porträtt.

– Jag målar av dem som de ser ut, sedan kan jag placera dem i en rolig miljö, säger Fredrik som nyligen visade upp sina bilder i TV4 morgonsoffa.

– Det är fint att uppmärksammas och få uppskattning, förhoppningsvis leder det till mer arbete i framtiden.

Nu i höst har han antagits vid Stockholms universitets dataspelsutvecklingsutbildning.

– Jag är intresserad av berättandet i dataspel, hur man kan skapa figurer.

När han skapar sina fantasyfigurer börjar han ofta med att bygga en tredimensionell figur i papper för att få en känsla för hur gestalten ser ut runt om.

Intresset för berättelser får han även utlopp för när han arbetar med teater. Han har samarbetat med Nya Parkteatern i Örebro där han gjort bildmaterial kring föreställningarna. Nyligen arbetade han som assistent i sommarproduktionen på Vaxholms kastellet.

– Jag arbetade med rekvisita och scenografi. Fick jag önska är det nog det jag skulle vilja arbeta med allra helst i framtiden.