Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fredrik Adolphson lämnar politiken och Folkpartiet

Fredrik Adolphson, ordförande för Folkpartiet i Falun och ledamot av kommunfullmäktige, meddelade på måndagen att han väljer att lämna både politiken och partiet.
– Jag känner inte rätt politiskt engagemang längre, säger han.

På måndagsmorgonen gjorde Fredrik Adolphson ett långt blogginlägg, som han sedan valde att dela på Facebook, där han redogjorde för sitt överraskande beslut att lämna politiken och Folkpartiet med omedelbar verkan.

– Det finns inga upprörda känslor eller bitterhet hos mig, utan det här är ett beslut som växt fram. Mitt ställningstagande är noga övervägt. Under min semester förra veckan kände jag att jag inte känner mig hemma i Folkpartiet längre, säger Fredrik Adolphson.

Han har informerat Folkpartiet om att han snarast vill lämna sin plats i kommunfullmäktige, att han avstår från att åka på landsmötet, och att han avsäger sig alla uppdrag i Folkpartiets länsförbund.

– Jag har däremot sagt att jag kan sitta kvar som lokalordförande fram till mars om det behövs, men vill man ersätta sig mig tidigare går det naturligtvis bra. Men jag vill ge valberedningen tid att hitta en ersättare, säger Fredrik Adolphson.

Han har varit medlem i Folkpartiet 2005 men blev ordentligt aktiv inför valet 2010. I sitt blogginlägg ger han synen av att ha varit ensam i sina åsikter och ställningstaganden.

Så här beskriver han det hela i sin blogg: "Jag uppfattar partiets lokalavdelning som en grupp som har trevligt tillsammans, men som inte samarbetar effektivt. Vi verkar inte ha samma mål utan det handlar mer om en grupp individer som agerar efter eget huvud och (i bästa fall) informerar om tagna mått och steg i efterhand. Ofta finner jag mig ensam i mina åsikter och ställningstaganden. Exempelvis har jag flera gånger skrivit debattartiklar och insändare och då erbjudit andra att vara medförfattare, men ingen har nappat eller erbjudit mig detsamma. Ofta hamnar jag - om inte i konflikt så - inte i samförstånd med partiet. Det säger ju något om mig personligen, men också om kombinationen Adolphson/Folkpartiet."

– Jag vill som sagt lämna kommunfullmäktige så snabbt det går, för att ge plats för nästa namn på listan. Jag mår inte bra av att representera FP i dag. Partiet på riksnivå vacklar i för mig väsentliga frågor som flyktingpolitiken, säger Fredrik Adolphson och fortsätter:

– Skulle det vara val i dag skulle jag utan tvekan rösta på Annie Lööf, som vågat ta debatten med SD. Men något annat parti kommer jag inte att gå med i, utan får söka efter nytt engagemang på opolitiskt håll. Kanske inom Rädda barnen, Röda korset eller någon liknande organisation.