Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fransk skräll i Hugo Åbergs

Annons

Det skulle bli en match mellan Lutfi Kolgjinis Going Kronos och Citation med Erik Adielsson i Hugo Åbergs Memorial på Jägersro.

Men det slutade med en ny fransk travseger på svensk mark.

Precis som i Elitloppet var det toppkusken Jean Michel Bazire som tog hem loppet. Nu med 33-oddsaren Oiseau de Feux! Going Kronos felade bort sig redan i första kurvan till rekordpublikens (18|057) besvikelse medan Citation höll mycket bra som tvåa.

Det var alltså åter igen en fransk häst som tog hem en jätteseger i ett svenskt storlopp och det börjar nästan bli genant att skåda dominansen i Frankrike.

Oiseau de Feux sågs som närmast utfyllnad i loppet, men visade sig klart starkast och vann miljonen kronor på 1.10,9/1|609 meter inför en närmast chockad publik.

Visserligen vann den franske hästen Europaderbyt i fjol efter att Jocose blivit diskad för dopning men i år har Oiseau de Feux inte gjort mycket väsen av sig och tjänat knappt 90|000 kronor på fyra starter.

Det var inte många som trodde att Oiseau de Feux skulle kunna vinna loppet även om hästen med den franske sulkyartisten Bazire alltid gör sitt jobb i sulkyn.

Hugo Åbergs Memorial blev närmast ett antiklimax när Going Kronos felade bort sig i första efter en säkerhetsstart. Det gick ett väldigt sus i publiken när Lutfi Kolgjinis fyraårsstjärna felade bort sig, det var inte långt ifrån en chock och alla i kretsen kring Going Kronos var givetvis mycket besvikna.

På upploppet blev det en duell mellan Oiseau de Feux och Citation, men det blev en säker marginal till slut och skrällen var ett faktum. Citation, tränad av Stig H Johansson och körd av Erik Adielsson, bjöd på bäst motstånd och var inte stort slagen som tvåa medan Red Chili Pirat med Örjan Kihlström blev trea.

I övrigt floppade flera av de svensktränade hästarna och det är utan tvekan så att den svenska eliten fått mycket stryk av de franska hästarna i år. Något firande för Bazire blev det inte efter segern då han ska köra lopp på onsdagen hemma på Vincennes-banan i Paris.

I Elitloppet vann han med LAmiral Mauzun och i Copenhagen Cup var hans segervapen Kool du Caux. Snacka om dominans.

TT

Mer läsning

Annons