Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fransk fotograf går i Karl Lärkas fotspår

Fotografen Luc Pages, med rötter i Lyon i Frankrike, anländer till Karl Lärkas stuga på Sollerön den 4 juli för att spendera en vecka i ett naturskönt område och fotografera. Nu efterlyser han modeller med folkdräkt.

Det är Mora kommun som upprättat en stiftelse till Karl Lärkas minne som möjliggör för kulturarbetare att vistas i Karl Lärkas stuga.

Luc Pages har en bakgrund som yrkesfotograf i 20 år med en speciell inriktning på landskap och undervattensmiljöer. Veckan i Karl Lärkas stuga innebär en ny utmaning: porträttfotografering.

Karl Lärka föddes 1892 på Sollerön och verkade som fotograf fram till sin död 1981. Han är mest känd för sina porträttskildringar av dalfolket i folkdräkter – på åkrarna, på fäbodarna eller vid spinnrocken.

Över fyra tusen bilder finns i Mora kommuns bygdearkiv, en skatt för fotografer, historiker, geologer och naturintresserade. Därmed är Karl Lärka en av svenskt 1900-tals viktigaste dokumentärfotografer.

Den franska fotografen Luc Pages vill nu gå i Karl Lärkas fotspår. Hans önskan är att samla dalfolk från bygden som kan tänka sig komma till Karl Lärkas stuga iklädd folkdräkt för att bli förevigade.

Luc planerar en utställning av bilderna längre fram i höst. Om det sker i Dalarna eller i hans residensstad Stockholm är inte klart. Den som är intresserad av att bli förevigad vid Karl Lärkas stuga är välkommen att höra av sig till Luc Pages på: luc.pages@free.fr.

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med DT Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel