Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Från rosthög till pärlvit Amazon

En gammal avdankad Amazon förvandlades på fem år till en skönhet av stora mått. Mannen bakom verket, Erik Hansson är nöjd men något nytt bilbygge blir det nog inte.
– Man vill inte bo i garaget igen.

Annons

I fem år la han ned tusentals timmar både vardag och helg. Visst kostade det en och annan krona men det var det värt. Resultatet blev en Volvo långt utöver det vanliga. Den pärlvita skönheten väcker uppmärksamhet på bilutställningar både inom och utom landets gränser. Till och med mästerbyggaren Chip Foose, USA, har inspekterat och provsuttit bilen.

– Han sa att bilen har det rätta stuket, säger Erik stolt samtidigt som han tillhör den ödmjuka typen.

Han och sönerna Linus och Elias har gjort ett jättejobb. Han nämner även Tobias Hedman som varit behjälplig på det tekniska området.

Amazonen ställdes av och placerades i lada 1986. För fem år sedan bestämde Erik Hansson att den gamla trotjänaren skulle "dammas av". Erik och sönerna insåg snart att de igångsatt ett gigantiskt jobb. Idéer och fantasier sprudlade. Till slut stod den där i all sin prakt, landets häftigaste Volvo Amazon.

– Folk från både Australien och USA har hört av sig om bilens konstruktion, säger Erik.

– Vi hade ingen tanke på att vara med på utställningar, säger Elias.

Så blev det. På senare tid har Amazonen från Röjeråsen visats upp både här och där. I augusti utsågs den till Sveriges häftigaste vid Vallåkraträffen. Vid Elmiautställningen i Jönköping bräckte den både "jänkare" och allt annat. Nu i helgen visas den pärlvita skönheten upp i Oslo och nästa helg väntar utställningen Streetfire i Köpenhamn.

– Nästa år ska vi till Tyskland, säger Linus Hanson.

744 hästkrafter under huven borde borga för hisnande hastigheter. Erik Hansson ligger lågt och svarar med glimten i ögat:

– Noll till hundra på full tank.