Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Från motgång till framgång – så stöttade Bjursås Sparbank anrika Sundborns GoIF: "Otroligt fint initiativ"

Att banken i Bjursås är omtyckt råder det inga tvivel om. En lång tradition av bra lokal service, god ekonomi och trygghet speglar av sig i det ständigt ökande antal privat- och företagskunder.
Sparbanksidén om att ge tillbaka till bygden gör synen på Bjursås Sparbank än mer positiv.

Sveriges Sparbanker drivs i en helt egen bolagsform, med egen styrelse och lokal ledning, där en del av vinsten går tillbaka som stöttning till bygden och resten återinvesteras i banken för fortsatt utveckling och tillväxt.

–Att vi ger tillbaka till Bjursås socken tror jag många känner till, men det många inte har koll på är att vi faktiskt är med och bidrar till många olika projekt runt om i hela Falu kommun, berättar Jonas Hag, privat- och företagsrådgivare på Bjursås Sparbank.

Banken har gett tillbaka till idrottsverksamhet, kultur, främjande av företagande, arbete mot mobbning på skolor och andra barn- och ungdomssatsningar. Bjursås Sparbanks insatser är för många mottagare den insats som möjliggör deras verksamhet. En av dessa mottagare är Sundborns GoIF.

Här kan du få mer info om Bjursås Sparbank, vilka kunderbjudanden som finns och hur du blir kund

Sommarvärmen har slagit till med full kraft i Sundborn utanför Falun just den här kvällen där några medlemmar från Sundborns GoIFs styrelse samlats. Glada tillrop och skratt hörs från en av fotbollsplanerna där ett ungdomslag genomför en av veckans träningar. För några år sedan var tongångarna mindre glada och klubben satt i en riktigt dålig sits.

Sundborns GoIF som bildades redan 1931 är en av Faluns största landsbygdsföreningar. En så kallad flersektionsförening med verksamhet för alla åldrar men med huvudsakligt fokus på barn och unga. Här har man samlat många olika idrotter: fotboll, innebandy, gymnastik, sidor och rodd.

Läs mer om Sundborns GoIF här

Genom åren har föreningen haft en stabil ekonomi men för fyra år sedan vändes allt upp och ned. Föreningen var i full gång med att renovera anläggningen då det upp täcktes att det saknades pengar i klubbens kassa. Snart nystades ett bedrägeri upp och klubben fick blåsa av alla renoveringsplaner.

– Det var naturligtvis ett dråpslag för alla. Det innebar en otroligt stor osäkerhet för föreningen som sådan. Man kan säga att det blev som ett hjärtstillestånd, berättar Patrik Sjögren som är ordförande i föreningen.

– Det var allt från swishinsamlingar och medlems- värvarinitiativ till loppisar och auktioner. Till exempel bidrog ishockeylegenden Tomas Jonsson med en New York Islanders-tröja som auktionerades ut. Det fanns en otrolig beslutsamhet i att överleva. Många la ned oerhört mycket ideell tid på att rädda föreningen, berättar Patrik.

Mitt under krisen tillkom flera större initiativ. Bland annat så stöttade Falu kommun genom ett utökat investeringsbidrag och sen kom Bjursås Sparbank in och överraskade.

– Det var ett otroligt fint initiativ av Bjursås Sparbank som vi då inte hade någon direkt relation till. Vi fick 100 000 kronor. Det kom verkligen som en skänk från ovan och gav hopp i föreningen fyller ytterligare en styrelsemedlem i.

Ola Möllberg är vd på Bjursås Sparbank och minns väl när man beslutade sig att ge pengar till Sundborns GoIF.

– Vi försöker hålla koll på vad som händer i vårt upptagningsområde. När saker inträffar och vi ser att vi kan vara stöttande vill vi också vara det. Nu under pandemin har vi till exempel stöttat Carl Larsson-gården som ju också finns i Sundborn. Det är ett av våra viktigaste ben, att ge tillbaka till bygden.

– Ibland söker föreningar pengar, ibland är det stiftelsen eller någon på banken som kommer med förslag på var pengarna kan komma till bäst nytta. Jag är stolt över att jobba på en bank som använder delar av pengarna till så viktiga saker, fyller Jonas Hag i.

Så skrev DT om att Bjursås Sparbank stöttar Carl Larsson-gården

Idag är Sundborns GoIF en väl fungerande förening med fler aktiva än tidigare. Föreningen fick en nytändning och både skid- och innebandysektionen har växt. Även ekonomin är idag förhållandevis stabil.

– Att Bjursås Sparbank skänkte pengar tycker jag är oerhört beundransvärt. Det betyder mycket, inte bara för oss utan många andra föreningar och sällskap i trakten. Bjursås Sparbank är en viktig samhällsaktör och inte bara en bank, avslutar Patrik Sjögren.

Följ Bjursås Sparbank på Facebook för att snabbt ta del av bankens senaste nyheter och erbjudanden

Fakta – Projekt som Bjursås Sparbank stöttat

Bjursås Sparbank har genom åren stöttat med pengar i många olika projekt. Exempelvis:

● RIA i Falun.

● Bjursås Skolan.

● Kvinnojouren i Falun.

● Sundborns GoIF.

● Carl Larsson Gården.

● Grycksbo IF.

● Fontänhuset i Falun.

● Sara Danielsson Källström (barnbok på Bjursmål).

Källa: Bjursås Sparbank.

Ovan artikel är framtagen av Brand Studio Mittmedia och Bjursås Sparbank och är ej en artikel av nyhetsredaktionen.