Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Från Japan till Säter – Elsa Grünewalds alster blir årets sommarutställning

På lördag är det vernissage för den stora sommarutställningen på Säters bibliotek. Det blir alster av Elsa Grünewald som ställs ut i sommar.
– Jag är häpen och lycklig över min fasters sena och välkomna framgång, säger Björn Grünewald.

Elsa Grünewald föddes på Söder i Stockholm 1907 som näst yngsta barnet i en syskonskara om 13 barn. 1941 skrevs hon in på Långbro sjukhus i stockholm, där hon vistades fram till sin död 1988. Elsa led av schizofreni, men det var inget som det talades högt om i familjen Grünewald.

– Jag fick höra att faster Elsa hade fått solsting och därför försvunnit någonstans. Någon annan förklaring fick jag inte, minns Björn Grünewald.

Hans far Isaac Grünewald var en berömd konstnär och det fanns även fler kreativa syskon i den stora syskonskaran.

– Min faster Anna blev operasångare, så det fanns många begåvade i den syskonskaran, säger Björn Grünewald.

Själv träffade han inte sin faster Elsa förrän ett par år före hennes död.

– Hon var den sista levande av de 13 syskonen. När Elsa gick bort så fick jag och min fru ta rätt på Elsas eftermäle. Vi fick bland annat med oss två kappsäckar med teckningar från Långbro, säger Björn Grünewald.

Kappsäckarna rymde totalt omkring 1 500 teckningar som Elsa Grünewald målat under sina nästan 50 år på sjukhuset.

– Hon var väldigt produktiv och gav bort många tecknignar till personal och andra patienter. Sedan misstänker jag att sjukhuset "städade bort" en del av teckningarna i samband med att Elsa bytte rum på sjukhuset, säger Björn Grünewald.

Teckningarna tog Björn och AnnBritt Grünewald med sig när de flyttade till Säter för tio år sedan.

– Då var det tal om att inrätta ett museum för patientkonst. Därför skänkte vi Elsas teckningar till Mentalvårdsmuseet på Skönviksområdet, berättar Björn Grünewald.

Karl Kruse och Charlotte Wells fick uppdraget att inventera och sortera de 1 500 teckningarna.

– Det var väldigt intressant, men även väldigt jobbigt. Det var väldigt många intryck i teckningarna, man jobbade en timme och fick sedan gå i väg och varva ner innan det gick att fortsätta. Men på det stora hela var det väldigt inspirerande, teckningarna är helhäftiga, säger Karl Kruse, som jobbar inom Säters kulturförvaltning.

Nu ställs Elsa Grünewalds teckningar ut i Kulturhörnan på Säters bibliotek. Vernissagen är på lördag klockan 11.00. Björn Grünewald kommer att invigningstala.

– Det finns en mörk och en ljus sida med hennes historia, den mörka i hur man behandlade mentalt sjuka människor förr i tiden. Man visste inte riktigt hur man skulle göra utan gömde mest undan dem. Men det finns även något ljust i faster Elsas historia eftersom hon har fått ett erkännande som kosntnär efter sin död, säger Björn Grünewald.

Några av teckningarna visades upp under Säters sjukhus 100-årsjubileum 2012. Då hette utställningen "Elsa Grünewald – med kritan i handen". Den här gången heter utställningen "Min bror han målar också".

Tidigare i våras ställdes Elsa Grünewalds teckningar ut i Japan. En av teckningarna fick till och med pryda omslaget till utställningens katalog.

– Patienters konst kallas för "Art Brute", en slags råkonst. Jag är häpen och lycklig över min fasters sena och välkomna framgång. Hon drömde tidigt om att få måla och sedan målade hon ända fram till sin död, säger Björn Grünewald.

Utställningen på Säters bibliotek pågår fram till slutet av augusti.

Läs fler nyheter från Säters kommun.