Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Från hemlös till entreprenör – det här är berättelsen om Moras nyförvärv

Han har varit hemlös och missbrukare men han har också startat några av Sveriges mest välrenommerade klädföretag och varit professionell skateboardåkare. Per Holknekt letar ständigt nya utmaningar: nu blir han mental coach för Mora IK. Här är historien om mannen vars liv innehåller mer än nog för flera mansåldrar.

När Per Holknekt var 20 år flyttade han från Falun med drygt 50 000 invånare till Hermosa Beach, Los Angeles, i Kalifornien, med nära tre miljoner. Det blev en häftig vändning i livet för killen från Falun vars självkänsla inte alltid var på topp.

Plötsligt var han skateboardproffs i en stad där ingen visste vem han var. Han hade flytt bilden av sig själv som andra skapat och lade grunden vad som var början på ett liv av tillräckligt många upp- och nergångar för att fylla flera mansåldrar.

– Det är ödets lilla nyckfullhet som sätter oss i olika situationer. Det var väl något beslut jag tog någon gång som gjorde att jag stod i en butik i Seattle och köpte en skateboard åt en kompis, säger Per Holknekt och förklarar hur det började:

– Jag var på upptäcktsresa i USA och en kompis frågade om jag kunde köpa en skateboard åt honom, vilket var dumt för då fick jag bära runt på en brädjävel hela resan. Vi skulle ju bara kolla på våra idoler, vi hade inbillat oss att våra idoler var så sjukt bra så vi tränade för att bli lika bra som dem och när vi kom dit var vi bättre än dem.

Han och kompisen hade skapat en ouppnåelig bild av sina idoler i huvudet. 36 års livserfarenheter senare har han ett annat perspektiv på det som pågick i 20-åringen Pers huvud och det som hände i Kalifornien.

– Det är sådant jag vill ta med in i klubben: spräng dina gränser. Om vi tänker på dig själv, om du i ditt liv kan bli 100 procent av ditt bästa jag och idag ligger du på kanske 62 procent. Det är det där jag ska hitta. Jag ska jobba med klubbledning och sponsorer också, säger Holknekt.

Klubben är alltså Mora IK. Varför väljer då en man som har skapat flera klädföretag, där de två mest namnkunniga är Svea och Odd Molly, att jobba ideellt för en klubb i hockeyallsvenskan?

– Det är ett fantastiskt jobb för mig. Jag har haft dem i mitt hjärta sen jag var liten. När jag var 8-9 år ringde jag till tidningarna var femte minut och kollade vad det stod i matchen, jag kommer fortfarande ihåg numren, säger han och rabblar mycket riktigt upp dem.

– Jag är ju kläddesigner och har en sjukt stor garderob men mitt allra äldsta plagg är en 46 år gammal stickad Mora IK-tröja, fortsätter han.

Peter Hermodsson, klubbdirektör i Mora IK, är övertygad om att Per Holknekt, med de erfarenheter han har från ett minst sagt brokigt liv, kommer att kunna ge de unga spelarna något mer än insikt om sig själv som hockeyspelare.

– Vi har unga spelare och de kan behöva få andra perspektiv på sin idrott. Jag tror det blir jättebra, han är en härlig personlighet, så vi är jättenöjda. Det kan inte bli mycket bättre för vår del, säger Hermodsson.

Och Per Holknekt tror själv att han kan ge något extra, som inte bara handlar om fysisk och psykisk utveckling på isen.

– Visst är det spännande! Det ska bli sjukt spännande. Jag har ingen erfarenhet från att jobba med ishockey, eller lagarbete (inom idrotten), men att bygga bolag och utveckla lag i sådana miljöer har kanske varit min starkaste sida. Jag tror att min okunskap om hockey kanske kan vara en fördel, säger Holknekt, och menar att Jeremy Colliton och övriga tränarstaben får stå för hockeykunskapen.

1984 var Per Holknekt tillbaka i Sverige efter sejouren i USA. Han studerade marknadsekonomi och tog examen på IHM Business School och kort därefter startade han sitt första skateboardföretag som han drev tillsammans med brodern Thomas. Några år därefter startade han skateboard- och klädföretaget Svea. Det har aldrig suttit fast för Per Holknekt. Men han fick med sig något från Kalifornien - en grund till en missbruksproblematik som skulle rasera hans liv fullständigt 16 år efter att han lämnat Hermosa Beach.

År 2000 kraschade allt kring honom. Hans dåvarande sambo klarade inte av hans alkoholmissbruk och kastade ut honom. Holknekt föll samman, blev hemlös och försörjde sig på att sälja de hemlösas tidning Situation Stockholm.

– Sådana här dumheter har väl alla med sig någonstans ifrån. Jag använde fel tekniker för att hantera känslor.

När han kom till Kalifornien från en familj i Falun där pappan var högt rankad polis och mamman rektor var droger något som han inte kunde acceptera. Men skateboardvärlden var en smältdegel av lockande synder och när ett förhållande tog slut föll också Per till föga.

Han började med att röka marijuana och därefter konsumerade han det mesta som inte "gjorde hål i venerna". Hemma i Sverige övergick det till alkoholmissbruk. Den 4 april 2000 beställde han dock de sista drinkarna och fick därefter hjälp av en kollega. Han gick på behandling, vägrade ta antabus (om det gick för enkelt att bli nykter skulle det bli enklare att falla tillbaka resonerade han), och lärde sig att det inte går att lösa alla problem på egen hand.

– Be om hjälp. Svälj stoltheten. Det är det enda råd jag kan ge. Det löste mitt livs mörka tidsperioder. Jag har bara sagt: "vet ni vad, jag klarar inte det här, jag måste ha hjälp". Man behöver inte alltid gå in i terapi eller behandling, utan kanske bara ha en kompis att prata med.

Han har varit nykter länge nu och han nöjde sig inte "bara" med att ta sig ur missbruket och reparera trasiga relationer. Bara två år efter den där sista beställningen på en krog i Stockholm sammanstrålade han och kläddesignern Karin Jimfelt-Ghatan. Resultatet blev klädföretaget Odd Molly, döpt efter en tjej som hängde med skateboardkillarna på Hermosa Beach.

– Idag tar jag hand om mig själv, sover gott och omger mig med människor som bryr sig om mig. Äta och sova är två bra baser för mig. Och så vågar jag pratar om mina känslor. Jag är gammal nu, jag börjar bli ganska vis, säger Per Holknekt, som inte visar några tendenser att slå av på takten, trots att han sålt andelarna i Odd Molly.

– Nä nu blir det mer jobb, min dotter har precis flyttat hemifrån och jag lever ensam. Jag jobbar fortfarande med mina konsultuppdrag och föreläsningar och första riktiga entrén (i Mora IK) blir någon försäsongsturnering i sundsvall i aug tror jag.

Det är ingen tvekan om att Per Holknekt har mycket att berätta för de unga spelarna i Mora IK. Och kanske är han den mest lämpade för jobbet, i alla fall om de som känner honom väl får säga det:

– Jag har gjort så jäkla mycket i mitt liv. Jag fick förresten ett sms från Jesper Parnevik i morse, jag ska läsa högt för dig, han skrev något roligt, "Per, det är väl ingen som har mer erfarenhet av upp och ner gångar(...) De flesta coacher har väl läst någon bok eller gått någon kurs men du är the real shit. Grattis Mora!".

Så vad har han då gjort för resa genom livet? Vem var Per Holknekt då, som 20-årig proffsskejtare i Kalifornien, och vem är Per Holknekt nu, med de livserfarenheter han har som 56-årig konsult, föreläsare och snart alltså, mental coach?

– Det som var skönt att komma till Kalifornien, när man hade växt upp i en liten stad där folk ha en bild av en som man inte är bekväm med, för så var det i min barndom, det var skönt att börja om på en helt ny plats. Det var fantastiskt stort. I grund och botten är min självkänsla lite på skam så det var jäkligt stort att plötsligt stå som skateboardproffs i kalifornien.

– Jag tycker bättre om mig själv än någonsin idag. Man är inte så noga längre. Jag kan gå flera dagar utan att kolla mig i spegeln, det är inte viktigt längre. Vi går och ser oss i alla skyltfönster hela tiden. När man inte gör det blir man lite fri i huvudet, man hittar livets skönhet. Och så gillar jag att tänka.

Nu väntar en sommar av förberedelser inför uppdraget med Mora IK. Även för en person som Holknekt är det inte alltid helt lätt att ställas inför en stor ny uppgift.

– Jag träffar laget för första gången i augusti. Jag vet inte hur jag ska göra, jag är nervös för det, men jag är van att utveckla lag. Jag är fruktansvärt nervös men det betyder att jag tar det här på allvar, säger han innan han avslutar:

– Annars hade jag nog inte tackat ja. Jag gör det här gratis för klubben. Förhoppningen är att jag får ut något annat för det, kanske att någon höjer ett glas på en fest om två år och säger "Tack per, Job Well Done".

Fotnot: I klippet ovan ser ni Per Holknekt i en tekniktävling från 1984.