Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Från femman till toppen

Säsongen 2010 spelade Lina Hurtig division 5-fotboll med Avesta AIK.
Två år senare har hon chans att vinna kategorin Årets genombrott på Svenska fotbollsgalan.
– Det har gått bättre än väntat, säger den 17-åriga fotbollstalangen om kometkarriären.

Inför säsongen 2011 valde Lina Hurtig mellan de båda dalaklubbarna Gustafs och Kvarnsveden. Gustafs vann dragkampen och Hurtig visade omgående att hon höll tillräckligt hög nivå för att spela i division 1.

Efter succésäsongen med Gustafs fick flera Damallsvenska klubbar upp ögonen för den begåvade Avestatjejen, som efter besök i Västerbotten fastnade för etablerade Umeå IK.

– Det var känslan efter mitt besök här uppe som fällde avgörandet. Allt kändes så bra och jag tyckte att jag var redo att ta chansen.

Hurtig tog plats i premiärtruppen mot Vittsjö i våras och efter att ha inlett på bänken blev hon inbytt i den 65:e minuten. En kvart senare gjorde hon sitt första mål i Damallsvenskan.

– Ja, det var en ganska skön start.

Hurtig stördes senare av en skada, men hann under säsongen med att spela totalt 14 matcher och göra ytterligare ett mål.

– Jag är nöjd. Det har gått mycket bättre än väntat och jag har fått spela mycket.

Går det att peka på något speciellt som du har utvecklat i ditt spel?

– Jag har kommit in i ett helt annat tempo och även blivit starkare fysiskt.

Förutom seriespelet med Umeå IK har Hurtig under året även varit med och vunnit EM-guld med U19-landslaget. Nyligen var hon också med i U18-landslaget som vann EM-kvalet i Ryssland.

Och på måndag väntar ett annat ärofyllt uppdrag...

Då är Lina inbjuden till Fotbollsgalan som en av de nominerade i kategorin Årets genombrott. Övriga nominerade är Malmöduon Amanda Ilestedt och Elin Rubensson samt Jennie Nordin, AIK.

Vad tror du om dina möjligheter att vinna priset?

– Eftersom jag är nominerad har jag förstås chansen, men min favorit är ändå Rubensson. Hon har imponerat i klubblaget och blev ju även uttagen till damlandslaget.

Slutligen, har du köpt festblåsan?

– Ja, jag har en ny klänning som jag ska ha på mig.