Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Från Afghanistan till Siljansnäs: Nu är det kvinnornas tur

–Jag ritar mitt liv, säger Tahere Mohseni. Jag ritar den fria fågeln och vägen som börjar här – och som jag inte vet var den slutar.

De fem kvinnorna vid bordet i ABF:s lokaler i Leksand har tagit en paus i hängandet av deras allra första konstutställning.

Vernissage blir det på Nationaldagen och spänningen och förväntningarna är stora.

De fem bor på Siljansnäs hotell och det är också där som de deltagit i ett konstprojekt lett av Eva Sjöblom och Klara Yvonne Klingspor.

– Det har varit så roligt! Eva och Klara Yvonne är våra systrar nu, säger Kamila Ahmadi och de andra nickar instämmande.

Visste ni att ni hade all denna konst inom er?

–Ja, svarar kvinnorna unisont. "Ja, vi visste det, men vi har aldrig fått chansen förrän nu."

– Du vet – i Afghanistan är det krig sen länge och ingen demokrati. Vi har aldrig fått lära oss att läsa och skriva och absolut inte teckna och måla.

Nu när de kommit till Siljansnäs kan kvinnorna tillåta sig att slappna av lite. Hela familjen är samlad och långt ifrån kriget. Barnen får gå i skolan och männen finns i familjens närhet.

– Barnen kan själva cykla till skolan – det finns inget krig här som är farlig för dem.

Sammanlagt tolv timmar har konstprojektet pågått under våren.

– Det handlar inte om någon kostutbildning – även om Klara Yvonne är konstnär, säger Eva Sjöblom.

– Jag ville ge något mer än att bara sitta och plugga svenska, fortsätter hon.

Med skärmar har de delat av matsalen och skapat sitt eget rum och där har kvinnorna fått måla både fritt och med visst "motstånd".

– Vi har låtit de prova på att måla med "fel" hand, förbundna ögon och lite andra utmaningar, berättar Klara Yvonne Klingspor som är van att leda skapande grupper och som även är psykoterapeut.

Nu är projketet över och det kröns alltså med vernissage i Allévillan mitt emot Leksands Kulturhus.

Motiven är hämtade både från Siljansnäs med kyrkan och Tempo och från Afghanistan. Det är längtan och framtidsdrömmar och färgerna är ljusa och hoppfulla. Samtidigt speglar motiven också ovissheten. Vad händer nu?

– Jag ritar mitt liv, säger Tahere Mohseni och de andra kvinnorna nickar instämmande.

Jag ritar mitt liv är också namnet på utställningen som har vernissage klockan 13 till 17 på nationaldagen. Sen kan den som vill se utställningen till och med fredag 10 juni.

Läs också: Mer om Leksand