Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Framtidens skidelit i Malung

/
  • Kalle och Musse. Rickard Nilsson och Sten-Inge Eriksson som Kalle och Musse står i fokus då Kalle Ankas skidfinaler avgörs i Malung i dagarna tre.

Annons

- Det är här man kan se morgondagens svenska skidelit och det brukar bli spännande tävlingar, säger Sten-Inge Eriksson och Rickard Nilsson som ingår i Malungs IF:s 100 personer stora ledarstab.

Att det är tredje året i rad i Malung beror på att arrangemanget läggs ut på det viset, tre år i taget på samma plats.

Cirka 240 skidungdomar från nästan hela landet kommer att vara med i Malung. Av landets 23 skiddistrikt är 19 på plats. Det är bara de allra sydligaste distrikten som uteblir.

Förutom 240 tävlande ungdomar lockar arrangemanget även 100-tals ledare och föräldrar till Malung under helgen. Bara i Centralskolan har 500 personer inkvarterats i salar.

Tävlingarna inleds redan under fredagen med distanstävlingar över 3,5 kilometer.

På kvällen blir det en officiell invigningsceremoni med fackeltåg genom samhället till Grönlandsparken där nye kyrkoherden Jan Busk invigningstalar och Lars Melin underhåller med bland annat en egen nykomponerad Kalle Anka-sång..

För de aktiva är det sedan snarast i säng inför nya utmaningar på lördagen. Då avgörs sprint och skicross. Sprinten har sträckan 300 meter. Skicross är 350 meter på kuperad och krokig bana med vissa hinderinslag där skidtekniken sätts på prov.

Sista tävlingsdagen, på söndag, avgörs stafetterna i tre olika upplagor: Lång 2 km, kort 1 km samt skicross. Varje lag ska bestå av fyra åkare, två tjejer och två killar. Dessutom ska två vara 13 år och två 14 år.

Under tävlingarna kommer ett stort antal segrare och vinnande lag att utkristalliseras. Men huvudsaken är egentligen distriktskampen där man räknas ihop som lag från varje distrikt. Den har för övrigt Dalarna sopat hem sex år i rad nu.

Återstår bara att hålla tummarna för litet finare väder och bättre skidföre innan spelet drar igång.

Dalaåkarna i Kalle Anka-finalen:

D13: Lotten Sjödén, Älvdalen, Sara Lindberg, do, Evelina Karlsson, Kvarnsveden, Ida Nilsson, do.

H13: Simon Fors, Domnarvet, Viktor Eriksson, do, Petter Engdhal, do, Emil Andersson, do, Daniel Wikberg, Mora.

D14: Stina Nilsson, Malung, Lisa Lindgren-Nilsson, Domnarvet, Julia Forsmark, Rembo, Julia Svan, Vansbro.

H14: Oscar Ivars, Dala-Järna, Viktor Forsblom, Falun, Patrik Nolåkers, Kvarnsveden, Daniel Fakt, Bjursås.

Mer läsning

Annons