Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Framtiden ska utredasför lokalhistoriska arkivet

/

Det lokalhistoriska arkivets framtid i Malung ska nu utredas av kommunens kulturnämnd. Arkivet fungerar inte i nuvarande form, och frågan är också om kommunen alls ska driva arkivet med hänsyn till det ekonomiska läget.

Annons

Kommunstyrelsens arbetsutskott har gett kulturnämnden utredningsuppdraget.

2009 beslutade kommunstyrelsen att slå samman det lokalhistoriska arkivet med kommunarkivet.

Det lokalhistoriska arkivet är inrymt som en del av kommunens arkiv i f d tingshuset.

Malungs hembygdsförening har påtalat att lokalhistoriska arkivet i sin nuvarande form saknar innehåll och registrering, samt system som gör specifika sökningar möjliga.

Samtidigt har föreningen också undrat om olika lokala föreningars arkiv, som i dag är samlade i Malungs kyrkas arkiv, skulle kunna förvaras i kommunens arkiv.

Det lokalhistoriska arkivet är uppbyggt av flera olika arkivbildare som företag, föreningar och enskilda. I arkivet finns också privata samlingar, material som skänkts till kulturnämnden och samlingar som är deponerade.

Kommunchefen Rolf Davidsson konstaterar i ett tjänsteutlåtande att hembygdsföreningen har fog för de påtalade bristerna.

– Vissa föremål i arkivet har tagit mer skada än blivit föremål för skötsel och vård, finner han.

– Det tycks som om det lokalhistoriska arkivet har tillkommit utan tydliggjort syfte och ändamål. Likaså utan tydliga regler och rutiner för mottagande av föremål, depositioner, sortering samt för vård och hur det kan göras tillgängligt. Det kan inte anses acceptabelt att äganderätt och förfoganderätt till vissa föremål inte är klarlagd.

Oavsett om arkivet ska finns kvar eller avvecklas så måste verksamhetens organisation och form utredas, menar kommunchefen.

Hembygdsföreningen kan på inga villkor gå med på att arkivet flyttas från Malung, till exempel till folkrörelsearkivet.

– Arkivet ska finnas tillgängligt för forskning lokalt, anser föreningen.

Annons