Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Framsynta entreprenörerskapade ett nytt samhälle"

En "ny" eller åtminstone ung by var sist ut under PRO Gagnefs byvandringar 2012.
Drygt 30 deltagare guidades i Stationssamhället av hembygdsföreningens ordförande Leif Lorentzon.

Annons

Han berättade att samhället faktiskt föddes 1884 i samband med att järnvägen anlades och järnvägsstationen byggdes.

– Men jordbrukarna i trakten ville inte ha någon järnväg eftersom de befarade att den skulle blir en allvarlig konkurrent till deras hästtransporter. Men "Gagnefskungen" Lars Ersson övertalade dem att se det positiva i att bygden fick järnväg, berättade Leif Lorentzon.

År 1905 byggde Nils och sonen Anders Lendahl en affär intill järnvägsstationen, en affär som övertogs av Sven Källström, som i sin tur överlät den till John Mattsson, som drev den till 1973. Byggnaden revs omkring 1990 och gav mer plats till de hyreshus som därefter byggdes i området.

Leif Lorentzon berättade att Gagnefshallen byggdes 1978, att Peters Snickeri bedrev verksamhet mellan 1943 och 1997 och att brandstationen uppfördes 1969.

Bensinstationen, numera Frendo, byggdes redan 1962, i samband med att den nya riksvägssträckningen togs i bruk.

Hembygdsföreningens ordförande berättade också om trikåfabriksepoken, om Liss Mekaniska, om hur Åke och Lisbeth Hörnell startade Hörnells Elektrooptik – i dag 3M – och inte minst om hur Helmer Nordkvist efter andra världskriget grundade och byggde upp sitt snickeri, i dag dörrtillverkaren Dooria.

– Många framsynta och färgstarka personer har bidragit till att skapa det Stationssamhälle vi har i dag, förklarade Leif Lorentzon.