Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Framsynta entreprenörerskapade ett nytt samhälle"

En "ny" eller åtminstone ung by var sist ut under PRO Gagnefs byvandringar 2012.
Drygt 30 deltagare guidades i Stationssamhället av hembygdsföreningens ordförande Leif Lorentzon.

Han berättade att samhället faktiskt föddes 1884 i samband med att järnvägen anlades och järnvägsstationen byggdes.

– Men jordbrukarna i trakten ville inte ha någon järnväg eftersom de befarade att den skulle blir en allvarlig konkurrent till deras hästtransporter. Men "Gagnefskungen" Lars Ersson övertalade dem att se det positiva i att bygden fick järnväg, berättade Leif Lorentzon.

År 1905 byggde Nils och sonen Anders Lendahl en affär intill järnvägsstationen, en affär som övertogs av Sven Källström, som i sin tur överlät den till John Mattsson, som drev den till 1973. Byggnaden revs omkring 1990 och gav mer plats till de hyreshus som därefter byggdes i området.

Leif Lorentzon berättade att Gagnefshallen byggdes 1978, att Peters Snickeri bedrev verksamhet mellan 1943 och 1997 och att brandstationen uppfördes 1969.

Bensinstationen, numera Frendo, byggdes redan 1962, i samband med att den nya riksvägssträckningen togs i bruk.

Hembygdsföreningens ordförande berättade också om trikåfabriksepoken, om Liss Mekaniska, om hur Åke och Lisbeth Hörnell startade Hörnells Elektrooptik – i dag 3M – och inte minst om hur Helmer Nordkvist efter andra världskriget grundade och byggde upp sitt snickeri, i dag dörrtillverkaren Dooria.

– Många framsynta och färgstarka personer har bidragit till att skapa det Stationssamhälle vi har i dag, förklarade Leif Lorentzon.