Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Framme efter 138 mils vandring från Treriksröset till Grövelsjön

Det var kallt och ruggit vid Treriksröset den 14 juli, men när tvillingsystrarna Erika och Linnea Nilsson-Waara tog sig över Jakobshöjden för den sista halvmilen mot målet, då värmde solen. 138 mils vandring slutade i solsken, med bubbel i kåsor. Nu kan flickorna se fram emot att få sina namn på Wall of fame för geomfört vandringens Gröna Band.

Efter 53 dygns vandring nådde Linnea och Erika Nilsson-Waara Jakobshöjden, norr om Grövelsjön. Framför dem bredde sig fjällvärlden runt Grövelsjön ut sig.

– Grövelsjöfjällen är fantastiska, säger Linnea, som har en speciell relation till Grövelsjön då hennes sambo Niklas Bentzer är sportchef på STFs fjällstation. Själv studerar hon för närvarande till fjäll- och äventyrsledare i Älvdalen.

– Tänk när vi den första dagen åt de smörgåsar som mamma skickat med oss. Då huttrade vi i dunjackor och hade en lång vandring framför oss, skrattar Erika åt det första tuffa dygnet.

Att gå mellan tre och fyra mil om dagen i fjällterräng med 15 kilo packning i 53 dagar och samtdigt säga att i morgon springer vi tillbaka och upp på Storvätteshågna, då trivs man i fjällmiljön.

– Vi hade ett mål att bestiga de högsta topparna i varje landskap, men hoppade över Helags och Storvätteshågna, de tar vi nu efter vandringen, urskuldar sig Linnea.

Den avslutande dagen från Rogen till målet vid fjällstationen i Grövelsjön blev en vandring i solsken och över en hel del sten i början.

En avlsutande dag när målet var nära, men tankarna lätt flög iväg till händelser och upplevelser längs den långa vandringen.

– Vi har följt vår plan, men genom att gå lite längre vid ett par tillfällen och hoppa öven en av de inplanerade vilodagarna klarar vi vandringen på 53 dagar istället försom planerat 56, berättar Linnea.

Den tid de förlorat räknar de i timmar.

– Vi blev sittande i fyra timmar och fick vänta ut ett åskväder innan vi kunde ro över en sjö och så gjorde vi en reklamfilm häromdagen som tog två timmar.

Tidig uppstigning har varit modellen.

– Ofta har vi varit igång vid femtiden på morgonen. Nu på slutet när det blir allt mörkare på kvällen har det varit viktigt att hinna fram medan det fortfarande är ljust.

Ljust var det när de passerade Långfjället, med Storvätteshågna i söder. Fjället som de skulle ha bestigit enligt den ursprungliga planen.

De passerar Jakobshöjdens rygg och det börjar bära utför mot STFs fjällstation, målet för 138 mils vandring.

– Helt ofattbart att vi nu har mindre än en halvtimmes vandring kvar, säger de två och vänder ryggen mot Storvätteshågna. Några fina renar följer vandringen på avstånd, tre kilometer kvar mot målet.

Väl där gäller det att slå handen i den blå dörren som är mål, eller start för den som genomför sommarens Gröna band, det vill säga att vandra från Grävelsjön til Treriksröset, eller omvänt.

– Det här har varit en fantastisk upplevelse. Vi har båda spelat fotboll på elitnivå men det här är den största prestationen vi gjort tillsammans. Det känns som en ära att ha fått genomför vandringen tillsammans, säger Erika.

Den steniga leden leder in i den gulfärgade fjällbjörkskogen. En ballong och en välkomsthälsning upplyser att målet nu bara är 500 meter bort.

På fjällstationen står hela personalen med Niklas Bentzer i spetsen och väntar och det gör också flera av de gäster som är där för att vandra i fjällen, men inte 138 mil.

Strax efter fem på eftermiddagen slår Linnea ochh Erika sin händer i den blå dörren.

– Det här startade vi tillsammans, nu avslutar vi det tillsammans, säger Erika Nilsson-Waara när hon och Linnea slår händerna i den blå dörren.

Vandringen är avklarad och de kommer att få sina namn på vandrarnas Wall of fame, det som nummer 44 och 45.