Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Framgångsrikt UF-företag i Älvdalen vann fyra priser: "Det var overkligt"

Timberstore UF, ett ungdomsföretag i Älvdalen, har gått från klarhet till klarhet sedan de startade. De utsågs som bästa företag på hemmaplan och i Falun tog de hem förstapriset i fyra kategorier.

Christian Thors, Erik Persson och Fredrik Leck har med sitt UF-företag Timberstore UF väckt stort intresse för sin produkt Raptor.

Det är en bandspännare du kan använda för att snabbt ta av skogsmaskinens band och därmed möjliggöra snabba förflyttningar längs väg utan att behöva ta skogsmaskinen på trailer.

– Vi brukar kalla det för ett bandmonteringsverktyg. Vi började utveckla det i höstas. Vi utgick från problemet och försökte att hitta flera lösningar. Till slut kom vi på en som faktiskt funkade, säger Christian Thors, angående deras bandspännare.

Killarna läser till Skogsmaskinförare och går tredje och sista året på Älvdalens utbildningscentrum. De lyckades ta sig till UF-mässan i Falun efter att de vunnit en lokal mässa i Älvdalen.

– Det var då vi förstod att vi börjat med något riktigt bra. Men vi var ganska säkra på produkten hela tiden.

På UF-mässan i Falun lyckades de kamma hem förstapriset i inte mindre än fyra kategorier: Årets vara, produktutveckling, monter och hållbart företagande. Dessutom blev de framröstade som publikens favorit.

– Där och då tänkte vi att det här vinner vi aldrig. Men sen vann vi kategori efter kategori. Det var overkligt, säger Christian Thors.

Älvdalens Utbildningscentrum har de senaste åren satsat stort på entreprenörskap och Ung Företagsamhet. Alla program på skolan har UF och skolan har fått utmärkelsen Årets UF-skola i Dalarna 2014 och 2015 samt Årets UF-lärare, Cecilia Kihlman, 2015.

För företaget Timberstore UF väntar nu en mässa i Stockholm den 16-17 maj.

– Förväntningarna är nu ganska höga inför den mässan. Men vi är alla på praktik nu och har mycket att göra. Vi har inte hunnit tänka på det så mycket. Men vi har planer att driva det här vidare efter skolan också.