Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Framgångsrikt år för ny klätterklubb

Februari förra året startades Malungs klätterklubb av entusiaster för att ha en alternativ sport i kommunen. Nu ser klubben fram emot att bygga ut sin klättervägg och göra leder. Utmaningen är tillgängligheten.
– Allt har bara rullat på, säger Joakim Eriksson.

– Vi var några gymnasielärare som tänkte på att det skulle behövas en till sport i Malung som inte är en lagsport. Dessutom saknade vi klättring på vintern, säger ordförande Susanne Hedh.

Efter att ha diskuterat om de borde starta en förening nådde de fem i styrelsen slutsatsen: varför inte? De ansökte om EU-pengar för klätterväggen och med hjälp av sin sponsor Malungs Järnhandel så byggde de en klättervägg och en bouldervägg under sommaren i gymnastiksalen vid gymnasieskolan. Klätterväggen är nio meter hög och har för närvarande två topprep med ett antal leder.

– Vi kommer ha en till vägg klar till hösten i mitten av gympasalen där taket är som högst så den blir runt 12 meter hög, säger Susanne Hedh.

Det är nu mellan 20 och 25 aktiva medlemmar i klubben i blandade åldrar. Många har lockats att prova på klättring för första gången när det finns en vägg i Malung.

– Det har varit en viktig del bakom väggbygget att vi har en fastpunkt att hålla till på. Det blir lättare för andra att komma hit och inomhusklättring är nästan alltid ingången till utomhusklättring, säger Peter Nilimaa.

– Vad som är kul är att vi har flera klättrare som börjat och som inte håller på med någon av lagsporterna så vi kompletterar föreningslivet här. Det som lockar är nog att i klättring tävlar man bara mot väggen, säger Susanne Hedh.

För närvarande upplever klubben hur det börjar bli trångt kring väggen eftersom bara två åt gången kan klättra. Dessutom har klubben tillgång till väggen fem timmar utspritt på tre dagar i veckan men jobbar på att få mer.

– Det som bra är att vi inte tar någon golvyta så vi kan vara här samtidigt med andra, fast det beror på vad de gör, säger Joakim Eriksson.

Till sommaren sätter utomhusverksamheten igång. Joakim Eriksson har blivit klubbens officiella boulderjägare och får regelbundet tips om stora stenar i trakten. Några stenar har lagts upp på sidor som 27crags.com och fler kommer att följa, berättar Joakim Eriksson.

Dalarnas län har stora problem med access. Access är termen för tillgänglighet till klippor och omfattar juridik, naturskydd och allemansrätt. Klubben har spanat in klippor men möter motstånd från markägare.

– Jag tror att de har att göra med att de inte förstår riktigt vad vi gör. Dessutom är de rädda för att de ska hållas ansvariga ifall vi ramlar, vilket de inte är, säger Peter Nilimaa som är accessansvarig.

Malungs klätterklubb är ansluten till Svenska klätterförbundet och därför har alla medlemmar en klätterförsäkring.