Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Framgångsrika Hedemora schackklubb vill växa

Ungdomssektionen i Hedemora schackklubb kan inte skryta med stort antal medlemmar, däremot kan de sola sig i glansen av flertalet tävlingsframgångar.
– Bland annat så kom Niclas tvåa i kadett-SM i Falun i juli, berättar Leif Ljunggren, schackpappa och kassör.

Varje måndag träffas schackklubbens yngre medlemmar för att spela några partier och lösa schackgåtor. I dag har fyra av dem på plats, Areon Lundkvist, Wenhan Zhou, Teddie Ljunggren och Niclas Samuelsson.

– Jag började spela för snart två år sedan, säger Areon och berättar att intresset för schack väcktes av kompisar men att han med tiden upptäckte att det också var roligt.

Wenhan har spelat schack i tre år, för honom är lockelsen med spelet att varje parti en utmaning

– Det är ett helt nytt parti varje gång, säger han. Inget spel är lika det andra.

Alla fyra killarna deltar i turneringar och det går riktigt bra för dem. Bland annat så deltog de för ett par veckor sedan i Lilla Västerås Open, där Teddy kom trea. I Vårdraget arrangerat av Västerås schackklubb i maj placerade sig Teddie etta i högstadieklassen och Wenhan tvåa i mellanstadieklassen. I Virsbodraget den 1 oktober fick han dock revansch och placerade sig på en förstaplats. I högstadieklassen knep Niclas första placeringen och Areon andraplaceringen.

– Det är kul att killarna har framgångar och jag tror att våran lilla klubb är en av de bästa i Dalarna just nu, säger Leif Ljuggren som de senaste åren varit den som skjutsat till de olika tävlingarna.

På fredag bär det av till Skol-SM i Norrtälje och Leif Ljunggren sänder en tacksamhetens tanke till Olympicaskolan som bidragit en del ekonimiskt men också genom att låna ut en av sina bussar eftersom några av tävlingsdeltagarna är elever på skolan. Hedemora schacklubb är en liten föreningen men vill gärna växa och bli större.

– Men det är svårt att rekrytera nya medlemmar. Schack har en stämpel på sig att vara för töntar, säger Leif Ljunggren.

Han tycker det är synd, schack är ett strategispel där spelarna måste tänka flera drag framåt för förutse motståndrens drag, bra hjärngympa som även syns på resultaten i skolan menar han. Han hoppas fler ska upptäcka tjusningen med schack och hälsar alla som är intresserade av att prova komma till PRO-lokalen vid Hönsan, måndagar mellan 18-20 för att prova. I dag är inga tjejer med i klubben och Leif ser gärna en nyrekrytering av både tjejer och killar.