Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Frågor utan svar

I går hölls ett möte i Tyngsjö skola för att diskutera framtiden i Ytttermalung och Malungs finnmark. Beslutet om att dra in årskurs tre till fem i Yttermalungs skola oroar mest.

Över 50 bybor och politiker hade infunnit sig.

– Av alla politiker som bjudits in har tio tackat ja, säger Petra van Milligen, med i SYMF, samhällsföreningen för Yttermalung och Malungs finnmark samt projektledare i ett projekt för att få fler att flytta in.

Beslutsfattarna inbjöds att dela med sig av sina politiska ställningstaganden till den grundläggande samhällsservicen i området. Kurt Podgorski, kommunstyrelsens ordförande, var en av dem. Tillsammans med övriga politiker åkte han på studieresa den resväg som kan bli aktuell för barnen från Malungs finnmark. Den bekväma entimmesresan i taxi kommer att bli cirka en och en halv timmes resa enkel väg för barnen med alla stop utmed vägen. De måste sedan vänta på allmän buss i Yttermalung för skjuts in till skolan i Malung. Det oroar både föräldrar och barn.

Rune Matsson, ordförande för SYMF inledde med en presentation.

– Det tas beslut som påverkar oss och vi har ingen att diskutera med. Vi vill främja en levande landsbygd och visa att halva kommunen finns.

Petra van Milligen och Hilje Blaauw presenterade sitt projekt med att få fler familjer att flytta in. Deras ideella initiativ prisades av närvarande politiker. Hiljes 13-åriga dotter Lotta ställde politikerna mot väggen:

– Varför läggs vi ner? Vi ungdomar vill ha svar!

Den 19 augusti börjar skolan och berörda föräldrar vet fortfarande inte vad som gäller. Överklaganden mot neddragningen i skolan har inte gett resultat.

– Vi kommer att ställa frågorna igen i ett mail till alla närvarande, säger Petra van Milligen.

Fotnot: Läs om SYMF på www.yttermalung.com.