Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

FP: Ge LufAB:s pengar till skolan

Efter DT:s granskning: FP vill prioritera skolan framför mer pengar till Lugnet i Falun AB och tar upp det under torsdagens kommunfullmäktige.
– Vi vill ha en utredning. Allt som inte är brådskande på Lugnet ska läggas på is, säger Svante Parsjö-Tegnér (FP).

DT:s granskning av Faluns skolor och de bristfälliga lokalerna fick FP att tänka till.

– Artikelserien var en väckarklocka. Jag blev berörd av kvinnan som berättade om hur sjuk hennes dotter blev. Det är förkastligt att elever och personal vistas i miljön, säger Svante Parsjö-Tegnér, gruppledare för FP i Falun.

Samtidigt behöver kommunala bolaget LufAB mer pengar till påbörjade och fortsatta investeringar på Lugnet. Förra veckan utökade kommunstyrelsen LufAB:s borgensram från 400 till 450 miljoner kronor. S+MP ville godkänna ursprungligen begärda 200 miljoner, men fick inte med sig oppositionen.

Beslutet kan omprövas när kommunfullmäktige sammanträder på torsdagen.

– Jag kommer att gå upp och yrka på återremiss. Vi vill ha en ordentlig utredning på vilka investeringar som kan läggas på is och använda pengarna till skolrenoveringar.

Parsjö-Tegnér tror att flera av Lugnets projekt kan skjutas på framtiden.

– När det gäller ishallen räcker det på kort sikt med att byta ut ett kylaggregat som kostar några miljoner. På lång sikt behöver isoleringar rivas ut och bytas för 50 miljoner, men det är inget akut. Då har man pengar till skolan. Bergbanan för 12 miljoner kan vänta och även ungdomshoppbackarna.

Parsjö-Tegnér menar att frågan utökad borgensram drivits med otillräcklig information.

– I handlingarna framgår det inte riktigt. Det är en demokratisk fråga. Utan en utredning frånsäger sig kommunfullmäktige insyn och möjlighet till information. Jag tror att minst 50 miljoner kan användas till skolan i stället.