Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fotografens livsverk klar för visning

Nu är filmen om fotografen Anders Hanser klar. En rad av de kända personer som Anders har haft med i sina bildspel deltar i filmen. De prisar med berömmande ord Anders Hansers fotokonst och hans förmåga att observera både kulturhistoria och samtid i bilder

Den legendariske fotografen Anders Engman från den forna bildtidningen SE jämför exempelvis i filmen Anders med den världsberömde fotografen Lennart Nilsson.

Anders Hanser kommer att förhandsvisa filmen, som heter Hanser Han Ser i Orsa annandag påsk i två föreställningar på biografen Röda Kvarn.

– På tio förhandsvisningar i min lilla biograf i Stockholm kom 300 entusiastiska besökare.

Anders Hanser gjorde filmen för de 100 000 kronor, som han nyligen fick i kulturpris av Landstinget i Dalarna. 

När Anders packade bilen för att åka till banketten i Falun, drabbades han av en stroke och hamnade akut på sjukhus.

– Jag hade en ofattbar tur som klarade mig.

Under sin långa nästan 60-åriga period som fotograf har Anders skapat inte mindre är 35 bildspel på dryga timman med och om kulturpersonligheter av hög kaliber.

Det är galleri inte bara över Dalarnas största kulturella namn utan även fenomen som Abba.

Det var för övrigt skådespelerskan Lena Dahlman som väckte iden till filmspelets titel om Anders. En ordlek med efternamnet Hanser Han Ser.

För prispengarna så hyrde Anders in sin kompanjon Mikael Bodner som var både filmare och filmklippare. Anders Wigfors genomförde intervjuer med de personligheter som Anders Hanser gjort program om eller anlitat i sina produktioner.

– Nästan alla jag frågade om de villa vara med tackade ja.

Anders nämner Björn Ulveus, Benny Andersson och Frida från ABBA, Tommy Körberg, Tomas Ledin, Kalle Moraeus, Eric Gadd, Stefan Sundström, Anna Larsson, Lena Dahlman, Maria Norrfalk, Klockar Per, Lars Jonsson, Lasse Anrell och Lars Löfgren,  

Filmen var klar i februari.

 Anders föddes i Orsa på fredsdagen efter det andra världskriget, den 15 augusti 1945. Familjen med en 13 år äldre brodern Bengt flyttade till Stockholm då hans mamma Hanser Lina sjöng på Operan

I Anders kamratkrets fanns Mats Strandberg, senare reporter på Radiosporten. I skolan Adolf Fredriks musikskola gick: Brasse Brännström, Jojje Wadenius och Lasse Hallström.

I lumpen var han i samma logement som blivande polischefen Björn Ericsson och blivande riksåklagaren Klas Bergendahl.

I filmen framkommer också att Anders var oftast yngst i det han företog sig.

Han fick bilder publicerade i storstadens tidningar i väldigt unga år, Han var 24-årig producent på SR och biträdande expert i Mellanöstern för UNESCO som 27-åring

I ett eget företag 1978 producerade Anders över 100 radioprogram till Sveriges Radio och började då också att fotografera ABBA.

Han producerade tio bildspel per år till svenska företag och organisationer fram till 2008. Efter det sista stora uppdraget i Evert Taubes Värld på Liseberg 2008 kunde summera till 300 beställda bildspel.

Tack vare den försörjningen kunde Anders finansiera några kulturproduktioner årligen.

– Det är dessa program som jag visar i sin biograf med över 200 bokningar per år.

.