Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fotografen om protestbilden: "Absurt att den skulle vara uppgjord"

Efter den virala succén för Expo-fotografen David Lagerlöfs bild av protesterna mot nazister i Borlänge spekuleras det i sociala medier om bildens äkthet.
– Det blir bara absurt, säger David Lagerlöf.

David Lagerlöfs bild delas intensivt på sociala medier, bland annat från dt.se. DT har också film från händelsen under nazistiska Nordiska motståndsrörelsens demonstration på första maj.

SE MER: Bilden som alla pratar om – och filmen från tillfället.

När bilden tog fart i delningar började också spekulationerna om att den skulle vara uppgjord. Enligt kommentarer på sociala medier känner David Lagerlöf kvinnan på bilden.

– Hur skulle det kunna vara uppgjort? Det som några har hittat är en bildbyline från en debattartikel i Metro. Jag har fotat en man, som är med på bild i samma artikel som en bild på kvinnan. För bilden på kvinnan står det "foto: Privat". Det beror på att den bilden är privat. Jag har tagit bilden på mannen som hör till samma artikel, säger Lagerlöf.

LÄS ÄVEN: Tess Asplunds egna ord om varför hon stod upp mot nazisterna

Vad tycker du om de här misstankarna?

– Det finns folk som vill misstolka saker och få det till något det inte är. Det är så sociala medier fungerar. Det blir bara absurt, det är stolligt att tänka så, svara Lagerlöf.

Efter publiceringarna av bilden har David Lagerlöf blivit nedringd.

– Jag hade ju inte räknat med den här exponeringen av den här bilden. Det är en väldigt speciell situation under sådana här händelser. Jag försöker vara uppmärksam på var nazisterna är, var motdemonstranterna är och det är mycket att tänka på. Just vid tillfället blev jag mest förvånad när hon stiger ut i gatan när ledargarnityret för NMR kommer. Jag tänker 'shit, vad gör hon', berättar Lagerlöf.

Artikeln är uppdaterad med tydligare formulering.

TV: Dalarna mot rasism nöjda efter 1 maj – men ger kommunen kritik

LÄS MER: Allt om 1 maj-demonstrationerna i Borlänge hittar du här