Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fotoateljé i cocosbollsfabriken

I femton år har Sara Kaiser Lööf och hennes make arbetat med att renovera upp den gamla skolan i Gröntuv. Sedan juni har hon haft fotoateljé hemma.
– Det är väldigt trevlig på morgonen att ha jobbet här intill, säger Sara Kaiser Lööf.

Annons

De stora fönstren från tiden då lokalerna var en skola gör att Sara Kaiser Lööf kan ta bilder med naturligt ljus. Om hon vill styra ljuset mer har hon stora softboxar, som sprider ljuset från blixtar.

I studion blir det mest barnfotografier. Tillsammans med bröllopsfotografier är det den huvudsakliga sysselsättningen. Det ledde till bilden som förra helgen vann silvermedalj Svenska Fotogruppens porträttävling i Göteborg i klassen brudpar. Bilden föreställer ett brudpar i folkdräkt inne i ett missionshus i Mora.

– Det lustiga är att juryn såg något helt annat i bilden än vad jag gjorde, säger Sara Kaiser Lööf.

Juryn bestod av internationella domare.

– De såg bilden som ett djupt religöst par som också klär upp sig i gamla kläder för sitt bröllop. De visste ju inte hur vanligt det är här. Det är intressant hur olika man kan tolka en bild, säger Sara Kaiser Lööf.

Hon fick även hedersomnämnande i klasserna porträtt och vatten. Vattenbilden hade gjorts med dottern där hon fick vatten hälld över sig. Sara Kaiser Lööf berättar att hon ofta engagerar familjen i hennes egna fotoprojekt.

– Jo de får stå ut med lite men min dotter är tålig och tycker det är kul, säger Sara Kaiser Lööf.

Nu arbetar hon på ett projekt med sagoväsen. Hennes make har fått klä ut sig till Näcken och Charon, färjekarlen i grekisk mytologi, och hennes dotter till älva.

Sara Kaiser Lööf gillar manipulerade bilder och då i synnerhet Simon Cederquists verk. Att redigera bilder är största intresset efter fotografering.

Det är femton år sedan de köpte den före detta cocosbollsfabriken. Då var hennes intryck av Gagnef att det var en håla att undvika men efter att få ha kommit inomhus visste hon och hennes make att det var precis vad de letat efter. Dock väntade ett rejält renoveringsarbete som varat sedan dess.

2009 köpte Sara Kaiser Lööf det nu 35-åriga företaget Siljabild i Leksand. I våras blev hon klar med renoveringen av fotoateljén och kunde flytta jobbet från Leksand till hemmet.

– Det är hård konkurrens i dag av alla glada amatörer med bra kameror. Det gäller att hela tiden ligga i framkant. Jag har tur som äger ett känt företag med bra renommé, säger Sara Kaiser Lööf.