Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor ilska mot Svenska Spels lottning – efter avbrutna matchen

Det stod 1-3 mellan Syrianska och Dalkurd när matchen tvingades avbrytas efter en attack från läktaren.
När Svenska Spel sedan lottade Stryktipsmatchen blev Syrianska vinnare – och många människor gick från 13 till tolv rätt och "förlorade" därmed cirka 11 000 kronor.
– Jag har full förståelse för att folk är upprörda, säger Per Carlander, chef för spelsäkerhet på Svenska Spel till Sportbladet.

Annons

Läs mer: Syrianska FC tar avstånd från läktarskandalen – tänker hitta de skyldiga

Vi kan historien vid det här laget. Med 25 minuter kvar att Syrianska–Dalkurd kastades det in ett knallskott från Syrianskaläkataren. Matchen avbröts och återupptogs inte.

Matchen avbröts vid ställningen 1-3, men när Svenska Spel lottade matchen i efterhand blev det till en etta. Detta har medfört en stor ilska och irritation hos många Stryktipsspelare, då Dalkurd var favorittippade och i ledningen när matchen avbröts.

Sportbladet berättar att det har strömmat in mail från upprörda läsare som "ifrågasätter hur ett klart ledande lag kan bli förlorare." När tidningen sedan ringer upp Svenska Spels chef för spelsäkerhet, Per Carlander, förklarar han hur lottningen fungerar:

– Innan matcherna, vid spelstopp, så lottar vi alla matcher ifall någon inte skulle spelas färdigt. På Stryktipset baseras lotten på ”Tio tidningars tips” som fördelar tio bollar i de tre potterna (i det här fallet 1–0–9) samt ytterligare två bollar i varje pott.

Lotten var alltså dragen redan innan matchen hade blåsts igång, men innebar alltså att de personer som skulle fått 13 rätt vid Dalkurdseger gick miste om sina cirka 11 000 kronor – och att det istället delades ut 28 000 kronor till de som i och med Syrianskavinst fick in 13 rätt.

De med 13 rätt efter Syrianskavinst var ungefär hälften så många, som de som hade fått in lika många rätt genom Dalkurdseger.

För Plus-kunder:

Blixttyck: ”Det är en skam för Södertälje-fotbollen”

Yarsuvat träffades av knallskott när matchen avbröts – ska undersökas av läkare: "Han har ont i örat"

Dalkurdspelarnas reaktioner efter skandalscenerna: "De skämmer ju ut sig"

Syrianskas säkerhetschef ångrar valet att öppna läktare: "Ett felbeslut"

Syrianskafansens attack – mot egna tränaren: "Gör bort sig och förstör"

Sjölin: Någonstans finns en gräns – i Södertälje passerades den för länge sedan

Mer läsning

Annons