Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SFK - topplag även i trean?

/
  • Magnus Edberg.
  • Jättetalang. Blivande djurgårdaren Niklas Penttilä jonglerar med bollen under överinsyn av övriga nyförvärv i Smedjebacken, från vänster: Jonas Jansson, Dennis Björn och John Dahlberg.

Annons

Han och tränarkollegan Magnus Barkskog har njutit av att leda sitt unga lag under den snabba divisionsresan.

De förfogar nu över en hungrig trupp med både rutinerade spelare, som Mikael Andersson, Jocke Hellström och Erik "Erra" Persson, och en mängd unga talanger.

Mest iögonfallande av de yngre är förstås Fagersta Södra-förvärvet Niklas Penttilä, en 16-årig pojklandslagsmittfältare som i januari provspelade för Arsenal och som från och med i juli ska spela för Djurgården.

- Jag ska börja fotbollsgymnasium i Stockholm då, säger Niklas.

Han lär tyvärr inte hinna spela särskilt mycket för Smedjebacken, då han länge dragits med en ljumskskada och sammanlagt bara kunnat spela en dryg halvlek av försäsongens träningsmatcher.

- Men det känns som om det är på rätt väg med ljumsken. Jag hoppas jag kan vara med mot Ludvika (18 maj) åtminstone, säger Niklas Penttilä.

Men då gäller det att bli uttagen också och konkurrensen är stor i Smedjebacken. Under träningsmatcherna har skador, sjukdomar och resor gjort att den breda truppen verkligen behövts och fått luftas ordentligt.

- Det har varit positivt, men samtidigt har det gjort att den där riktiga stabiliteten i laget inte infunnit sig än, säger Magnus Edberg.

På lördag är det seriepremiär hemma på Herosvallen mot Dala-Järna. Har ni startelvan klar?

- Till 80-90 procent.

Om laget varit skadefritt, vet du hur ni skulle ha startat då?

- Ja, det är jag ganska säker på.

Men nu finns det en del skavanker i truppen, Niklas Penttilä är nämnd men även rutinerade backen "Erra" Persson har skadebekymmer.

SFK kan i alla fall räkna in en tolfte spelare i publikstödet från hejaklacken Smebacken Support.

- Ja, de är en hel armé. Vi fick ett härligt stöd av dem i fjol och det verkar fortsätta. Bussresor till en del bortamatcher har de också på gång, fantastiskt.

Men det finns en liten baksida av den snabbt uppkomna fotbollsboomen i Smedjebacken, med dubbla avancemang för SFK:s herr- och damlag, ny fotbollshall med mera.

- Det är många positiva tongångar och det är kul. Men nu börjar det också ställas krav på oss.

Egentligen inget som Magnus Edberg har något emot.

- Nej, det är väl inte fel. Men samtidigt gäller det att komma ihåg att det i grunden handlar om ett bra juniorlag som kompletterats en del och gått upp i serierna. Lite kyla är det nog bra om folk har när det gäller förväntningarna på oss.

Fakta: SFK-Magnus om.

. truppen på 26 utespelare och två målvakter: Bred och talangfull. Den har stor potential.

. sättet Smedjebacken ska spela på i år: I början räknar vi med att få möta aggressivt spelande lag och då, på dåliga planer, blir det nog mycket kamp. Men sedan, ju längre serien lider, ska vi spela så mycket som möjligt efter marken.

. kommande derbyn mot Ludvika: Det blir jätteintressanta matcher. Inte bara fotbollsmässigt, utan även medialt och publikt.

. SFK:s serietillhörighet om fem år: Minst i division 3, om föreningen själv vill och de unga talangerna blir kvar.

. drömspelaren som SFK-förvärv: Cristiano Ronaldo, Manchester United (kollega Barkskog skulle nog föredra en Liverpoolspelare).

. favoritmatchen genom tiderna: Det var 1998 när jag spelade med LFK, mot Djurgården borta i seriepremiären i division 1. Djurgården vann tyvärr med 1-0 efter att ha gjort mål i slutet av matchen.

Mer läsning

Annons