Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falufotbollens nya färger

/

Annons

När Falu FK springer in till sin första seriematch mot Gröndal på söndag är det ett tecken på hur förändringens vindar blåst. Men det finns flera.

- I stället för konkurrens mellan klubbarna ska samarbete och samverkan vara ledorden, har Falu FK:s ordförande Björn Borgersen deklarerat ända sedan de första tankarna föddes.

Och färgförvandlingen började egentligen i grönt:

- Fotbollsvår i Falun, samarbetet med konstgräsanläggningen, visade att vi kunde samarbeta mycket bra runt planen. Därifrån växte tankarna på samarbete även på planen fram.

Borgersen har varit falufotbollens samarbetsminister i många år, allt sedan han sådde det första fröet till konstgräsplanen..

Och nu när de stora linjerna ligger klara handlar det inte bara om att fjolårets Falu BS och fjolårets Slätta SK har blivit årets Falu FK.

Samarbetet innebär att falufotbollen i samarbete har lag i division 1, division 3, division 4 och division 5. Plus i junior- och pojkserier, förstås

Det ska finnas en plats där varje spelare kan utvecklas på rätt nivå.

- Just för den enskilde spelaren tror jag det här projektet är bra. Nu får alla möjlighet att träna med en grupp där de hör hemma, säger Falu FK:s tränare Peter Moberg som enbart ser stora förtjänster med Falumodellen.

- Jag vet inte om något liknande finns någon annan stans. På flera håll jag hört talas om har det i samband med sammanslagningar också växt fram "piratorganisationer" och så har konkurrensen varit i full gång igen.

Styrkan med Faluprojeket är enigheten. Inte bara de direkt involverade klubbarna som bildade FK står bakom utan även de som i dag står utanför.

- Ja, det är många som står bakom och tror på det här. Inte bara de klubbar som är direkt inblandade. Vi har ett gott samarbete med flera andra klubbar, Grycksbo och Vika är ett par av dem. Att alla är för och att det inte finns någon splittring gör att jag tror stenhårt på det här.

- Bara på det halvår som gott sedan jag skrev på kontraktet har styrkan i organisationen vuxit oerhört mycket, säger Moberg.

Den stora vinnaren är naturligtvis fotbollen i Falun, även om det naturligtvis dröjer inte bara ett år utan kanske flera innan den verkliga styrkan visar sig.

- Ja, det är naturligtvis alldeles på tok för tidigt att göra en utvärdering. Den får anstå. Men det ser lovande ut.

- Och fotbollsspelarna i Falun är redan vinnare nu när var och en får vara med på sin rätta nivå.

Fakta: FALU FK A

Representationslaget

Spelar i division 1 norra

Målsättning: Ett etablera Falufotbollen så högt upp i seriepyramiden som möjligt.

Ska på sikt bygga på spelare fostrade inom den nya organisationen.

Fakta: FALU FK U

Spelar i division 5 norra

Ger de spelare som inte spelar i A-laget möjlighet att spela tävlingsmatcher samtidigt som spelarna i U-truppen får spela senior- i stället för juniorfotboll. Tre till sex spelare ur seniortruppen kommer att spela i U-laget. I stort styr samma övergångsregler som för en farmarklubb.

Fakta: KORSNÄS IF

Spelar i division 3 södra Norrland.

Är en av de tre klubbar som gemensamt bildat Falu FK men har valt att sitt herrlag i eget namn för att organisationen därmed ska ha en plats i division 3.

I år spelar många förstaårsseniorer som inte platsade i Falu FK:s trupp i Korsnäs.

Fakta: SUNDBORNS GOIF

Spelar i division 4 Dalarna.

Farmklubb till Falu FK vilket innebär att spelare kan gå mellan Falu FK och Sundborn med kort varsel enligt speciella övergångsbestämmelser. Två-tre FK-spelare i genomsnitt har förstärk Sundborn i vår.

Mer läsning

Annons