Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falu FK:s sammanslagning med Falu BS på väg att spricka

/

Falu FK:s dagar är räknade.
Och vid det extra årsmötet den 18 januari går klubben i graven.
– Antingen blir det en fusion med Falu BS, eller så läggs föreningen ner, säger ordförande, Jan-Åke Holmdahl.

Annons

Falu FK bildades, genom en sammanslagning av seniorfotbollen i Falu BS, Slätta SK och Korsnäs IF, hösten 2006.

Den nya klubben har dock kämpat i motvind, såväl sportsligt, ekonomiskt som organisatoriskt, och i dag, åtta år efter bildandet, har verkligheten kommit ikapp Falu FK.

– Falu FK klarar inte längre att driva verksamheten vidare. Den bistra sanningen är att klubben, under sina åtta verksamhetsår, bara kunnat visa upp svarta siffror ett år. Även om vi startar om med herrlaget i division 6 så får vi inte ekonomin att gå ihop, säger Jan-Åke Holmdahl, som basar över en klubb med även ett damlag i division 2 och ett juniorlag.

Klubbens skulder uppgår i dag till cirka 350 000 kronor, där planhyresskulder till kommun står för cirka hälften av den summan.

Diskussioner om en sammanslagning med Falu BS har förts hela hösten, men FK:s skuld på 350 000 kronor sätter stopp för det.

– Vi vill inte äventyra klubbens ungdomsverksamhet genom att dra på oss en skuld i den storleksordningen. Det är vi överens om i styrelsen, säger Folke Flomyhr, ordförande i Falu BS.

Så som jag tolkar dig så blir det ingen sammanslagning mellan klubbarna om inte skulden regleras?

– Ja, så ska man tolka det, säger Flomyhr.

Jan-Åke Holmdahl tycker dock inte att Falu FK:s skuld på 350 000 kronor ska behöva äventyra ett samgående med Falu BS.

– Jag tycker inte att man ska fokusera på skulden, och det har jag sagt till Folke Flomyhr. Man ska även se ett värde i de sponsorintäkter och andra intäkter på sammanlagt flera hundra tusen som Falu FK har, och dessutom det värde av serieplatser i division 2 damer och division 3 herrar, som vi har, säger Holmdahl.

Hur går ni vidare?

– Vi är två personer från vår styrelse som, tillsammans med Falu BS, ska titta på möjligheter, inte svårigheter, för att få till en sammanslagning, och det vore väldigt olyckligt om vi tvingades avveckla föreningen. Vi är beredda att diskutera hur vi ska hantera skulden och före januari månads utgång måste vi lämna besked till fotbollförbundet om vi ska ha kvar våra platser i damtvåan och herrtrean.

Inom Falu BS finns en vilja och förhoppning att sammanslagningen med Falu FK blir verklighet, men Folke Flomyhr, tror att chanserna till det är rätt små.

– Det finns ett stort intresse bland gamla BS-are att få tillbaka seniorlagen till klubben, men det handlar ju om att fixa den ekonomiska biten, och jag bedömer vägen fram till en lösning som ganska lång, säger Flomyhr.

Mer läsning

Annons