Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KIK-ordföranden: "Kändes som att man tappade ett ton från axlarna"

I lördags säkrade man en Damallsvensk plats.
Något som innebär att " Mr Kvarnsveden", ordföranden Olle Davidsson, nu kan börja bygga inför nästa år.
Några spektakulära satsningar kommer dock inte på tal.
– Vi ska inte bygga några luftslott för att ta en tredjeplats eller spela i Champions League, säger Davidsson.

Annons

Ett drygt år sedan har gått sedan den där septemberdagen då Kvarnsvedens IK tog klivet in i fotbollens finrum, då man kvalificerade sig för Damallsvenskan.

En milstolpe i klubbens historia.

I lördags tog klubben nästa kliv.

Ett nytt kontrakt i Damallsvenskan säkrades, med tre omgångar kvar, och ordföranden, Olle Davidsson, kunde efter viss vånda äntligen andas ut.

– Ska jag vara ärlig så mådde jag inte riktigt bra inför matchen igår. Vi har historiskt haft det ganska jobbigt mot Mallbacken, och ska jag vara riktigt ärlig så var vinsten med 3–1 där nere inte speciellt rättvis. Det speglade inte matchbilden alls, säger Davidsson.

– Så jag hade lite fjärilar inför det här. Plus vetskapen att de som slåss för livet brukar ha väldigt mycket motivation. Och det är inte alltid som det är så lätt att svara upp mot. Och de hade ju en bra kvart, men efter den så kände jag mig aldrig orolig under hela matchen, fortsätter han.

Precis som (nästan) alla andra hade KIK-ordföranden först helt missat att man hade säkrat kontraktet redan på lördagen.

– Jag gick hem med känslan att det skulle bli spännande att titta på Umeå och Djurgården. Men det var någon som hade bättre koll på matten än jag har (skratt).

Hur kändes det när du förstod att det var klart?

– Väldigt skönt. Det kändes som att man tappade ett ton ifrån axlarna. Nu kan jag börja jobba, på riktigt, på måndag.

Vilka är nycklarna till att ni har klarat det här?

– En av nycklarna är givetvis Jonas Björkgren. Han är oerhört viktig, för han är en person som får hela gruppen att må bra, plus att han är väldigt proffsig i det han gör. Han studerar motståndarna noga och har en matchplan varje match och vi är noga med vad vi ska göra i varje match.

– Sedan tror jag faktiskt att en liten del av det här beror på valet vi gjorde, som ingen annan trodde på – att behålla truppen från Elitettan. En väl sammansvetsad grupp som tycker om varandra. Det tror jag var bra.

Varför var det viktigt?

– Om vi har något som heter moral och etik i det som vi håller på med... Jag har sett för många föreningar som, när man har gått upp, bytt ut laget. Jag tycker inte att man gör så. Jag tycker att de som har varit med och spelat upp laget en serie också ska få chansen att etablera sig. Lyckas man inte, då är det väl så, men alla ska få chansen.

Vad trodde du själv inför säsongen?

– Inför säsongen var jag ganska övertygad om att vi skulle klara det. Efter våren var jag inte lika säker faktiskt (skratt). På något sätt kändes det som att vi i starten av serien gick på lite eufori, lite lyckorus, och att vi kunde komma ut nästan övertända till varje match. Vi var oerhört aggressiva och gjorde det jobbigt för nästan alla. Men när det hade satt sig lite, vi var inne i serien, och inte var riktigt lika aggressiva, då fick man på något sätt uppleva att den här serien är väldigt bra. Att alla lag är bra.

Fanns det en oro hos dig i somras?

– Nej, det gjorde det faktiskt inte. Jag hade redan en plan b om inte poängskörden hade nått upp till det som jag hade satt som mål. Jag hade sagt att om vi hade fjorton poäng vid vilan, då gör vi inget. Nu hade vi nio – alltså gjorde vi något.

Det Davidsson gjorde var att plocka in de offensiva spetsspelarna Elizabeth Addo och Tiffany Weimer.

Värvningar som, minst sagt, slagit väl ut under hösten.

– Vi hade tittat en del och var väl ganska klara över vilka vi skulle prata med. Addo hade jag tittat på ändå, tidigare, och Weimer var vi också i kontakt med ganska tidigt.

Lite fingertoppskänsla där.

– Ja (skratt). Den är jag ganska nöjd med, det är jag.

När kände du att ni skulle fixa det?

– Efter Örebro. Där tycker jag att vi spelade fantastiskt bra och den segern var hur rättvis som helst. Då började jag känna att det skulle lösa sig.

Första etappen inför förberedelserna för en ny säsong i Damallsvenskan är samtal med de spelare som redan finns i truppen.

– Vi måste ju börja i den änden, så att vi vet vad det är som vi har att jobba med. Även om alla som har varit med i år har varit oerhört glada över att vara med och köra första året i allsvenskan, så är det säkert att alla tycker likandant nästa år.

Vilka vill du ha kvar från årets trupp?

– (skratt) Det kommer jag aldrig att svara på. Jag tycker att vi har en ganska väl sammansatt grupp. Det vi i första hand behöver få reda på nu är vilka som absolut inte tänker att fortsätta.

Finns det sådana?

– Jag har inte en aning. Någon kanske jag kan tro att den tycker att den är färdig, utan att veta... På utlandssidan har jag inte en aning.

Samtliga kontrakt med de utländska spelarna – förutom Tabitha Chawinga, vars kontrakt sträcker sig över 2018 – går ut kommande november.

I övrigt går kontrakten med Caroline Lundberg, Robyn Decker och Denise Sundberg ut, medan övriga inhemska spelare har minst ett år kvar.

– Men alla våra svenska spelare har en klausul som gör att man kan ta en diskussion i mitten av november.

Davidsson är förtegen när det gäller konkreta spelarnamn inför kommande års trupp.

Han erkänner dock att en av höstens stora succéspelare, Tiffany Weimer, är ett namn som han gärna skulle behålla.

– Hon är intressant för nästa års trupp. Hon har en härlig teknik och faktum är att hon får våra andra spelare att bli bättre för att hon är så klok. Hon har varit bra. Riktigt bra.

Till skillnad från många andra klubbar i Damallsvenskan har Kvarnsveden en relativt stabil ekonomi, vilket kommer att vara prio ett även när framtida upplagor av laget ska sättas samman.

– Så har det varit i alla år, att vi inte gör något som vi inte kan betala för. Vi har inga planer på att göra något annorlunda i framtiden heller. Vi ska inte bygga några luftslott för att ta en tredjeplats eller spela i Champions League. Ska vi göra det så ska vi också ha en ekonomi för att klara det.

– Vi är nog ganska realistiska i vårt tänk, men jag ser det inte som orealistiskt att bygga en trupp som blir ett mittenlag eller kanske till och med lite högre. Det är det som är nästa steg.

LÄS ÄVEN:

Björkgrens känga till experterna: "Hade jag gjort ett hälften så dåligt jobb så hade jag fått sparken"

Chawinga sköt tre poäng till Kvarnsveden – kontraktet säkrat inför nästa säsong

Kvarnsvedens trotjänare: "Skulle betyda otroligt mycket"

Så bra var Kvarnsveden mot Mallbacken – betyg på alla spelare

Mer läsning

Annons