Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hört och sett på upptaktsträffen: "Hoppas vi kan få vara lite högre upp på Lisebergsbanan"

Bland alla klyschor och nyhetssläpp fanns en del guldkorn.
Sporten samlade upp det mesta av det bästa från damallsvenskans upptaktsträff.

Annons

Kristianstads Elisabet Gunnarsdottir är alltjämt den enda kvinnliga tränaren i damallsvenskan.

Under fem timmar på fredagen samlades idel ädel fotbollsadel på Palladium i Malmö för att snacka upp damallsvenskan 2017. En hel del nyheter lanserades (Hammarby kommer spela sin hemmapremiär på Tele2 arena, Rosengård och LB07 kommer försöka slå det allsvenskan publikrekoredet på 9 413 åskådare i ett derby på Swedbank stadion i Malmö den 30 augusti och Sverige kommer ladda för sommarens EM med landskamper mot USA i Göteborg den 8 juni och mot Skottland i Växjö den 13 juni) och andra mörakdes (Rosengårds fixstjärna Marta blev senare under fredagen klar för Orlando Pride).

Och mitt bland alla klyschor fanns också en del guldkorn som lockade fram skratt och leenden hos det församlade fotbolls- och pressfolket. Sporten sammanställde något av det bästa från fredagen:

"Hon tittade oförstående på mig när jag krävde att hon skulle göra ett defensivt arbete. Jag tror inte att hon hade löpt många meter på egen planhalva innan hon kom hit." Kvarnsvedens tränare Jonas Björkgren om hur det varit att skola om montenegrinska landslagsstjärnan Armisa Kuc från anfallare till yttermittfältare med defensiva uppdrag.

"När vi mötte Rosengård i svenska cupen var den en väldigt intensiv match med väldigt mycket presspel, och när vi vann bollen attackerade vi stenhårt så mycket vi orkade. I 42:a minuten tog vi fast bollen och behövde andas, så bollen gick tillbaka till ytterback och hem till målvakt. Och då hördes det direkt från läktarplats bedvid vårt bås: 'Nej, inte back över' som man säger där uppe." Piteås tränare Stellan Carlsson om de höga spelmässiga kraven som ska få laget att lyfta.

"Nej, jag känner ingen press." Anfallaren Marija Banusic, nyförvärv i nästfavoriten Linköping, om att försöka ersätta Pernille Harder och Stina Blackstenius, etta och tvåa i skytteligan förra året, som gjorde totalt 42 mål.

"Jag hoppas att teknisk och offensiv fotboll genererar poäng, för jag tycker att det är det som utvecklar svensk fotboll." Nykomlingen LB07:s tränare Sven Sjunnesson tänker inte anpassa spelet efter att ha tagit klivet upp i allsvenskan.

"Min roll blir att försöka få alla andra att vara jättebra, så slipper jag." Mia Persson, en av LB07:s mest rutinerade spelare, om hur hon ska lyfta nykomlingen.

"Att gå på Kopparberg (Göteborgs sponsornamn) har varit som att gå på Liseberg, det har varit väldigt mycket upp och ned. Man vet inte riktigt vad man ska förvänta sig när man går på våra matcher, men vi hoppas att vi kan kapa de här djupa dalarna, att vi kan få vara lite högre upp på Lisebergsbanan fler gånger i år." Göteborgs tränare Stefan Rehn med en fin metafor för lagets höga högstanivå men låga lägstanivå de senaste säsongerna.

"Skitbra." Kif Örebro-lagkaptenen Marina Pettersson-Engströms korta svar på frågan hur bra laget är den här säsongen.

"Man är mycket mer en produkt utomlands än man är människa." Vittsjös Emma Lundh drabbades av den hårda verkligheten som proffs, fick bland annat överbelastningsskador och valde inför årets säsong att flytta hem från Liverpool.

"Jag passar på att rikta en hälsning till alla företag där ute: Vill man se en by i champions league så lägg lite pengar på Vittsjö." Klubbens tränare Thomas Mårtensson vädjade till sponsorer för att klubben, som gör sjunde raka säsongen i allsvenskan, ska kunna ta nästa steg.

Svenska spels odds på damallsvenskan 2017

Svenska spel har satt odds på sannolikheten att lagen tar SM-guld 2017 (ju lägre odds, desto högre sannolikhet): 1) Rosengård, 1,55 gånger pengarna, 2) Linköping, 3,10, 3) Eskilstuna United, 7,50, 4) Göteborg, 18, 5) Piteå 25, 6) Kif Örebro, 50, 7) Djurgården och Vittsjö, båda 100, 9) Kristianstad och Kvarnsveden, båda 250, 11) LB07, 350, 12) Hammarby, 500.

Omröstningen: De tar SM-guld 2017

Samtliga deltagare på upptaktsträffen, klubb- och medierepresentanter, fick avlägga varsin röst på vem som kommer ta SM-guld: 1) Rosengård, 73,7 procent av röster, 2) Linköping, 17,5, 3) Eskilstuna 3,5, 4) Göteborg och Djurgården, båda 1,8. Övriga fick inte enda röst.

Mer läsning

Annons