Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allsvenske forwarden om framtiden: "Kommer flytta till Falun förr eller senare"

Förre Bragespelaren Johan Eklund förbereder sig för livet efter fotbollen och jobbar sedan augusti månad halvtid på ett fastighetsbolag.
Samtidigt går han in i en slutspurt med GIF Sundsvall som kan bli hans sista tid i klubben.
– Jäkligt inspirerande, säger anfallaren som planerar för en flytt hem till Dalarna.

Annons

Johan Eklund mot Falkenberg i våras. En match som GIF vann med 2–1 efter mål av Rúnar Sigurjónsson och Stefan Silva.

Tidigare i karriären har Johan Eklund kombinerat ett civilt jobb med fotbollen. Men sedan han kom till Sundsvall har fokus enbart legat på idrottskarriären – fram tills nu.

– Sedan augusti jobbar jag ungefär femtio procent, det har blivit ganska mycket. Jag jobbar på NP3 fastigheter och planen på sikt är att jag ska jobba med det nere i Falun, för vi kommer flytta hem förr eller senare, säger han.

Hur kommer det sig att du börjat jobba igen?

– På olika sponsorsammanhang hade jag träffat ägaren och vd:n och pratat lite, och jag har alltid varit intresserad av branschen. Sedan kontaktade de GIF och frågade om de kunde höra av sig till mig. Det kändes spännande och bra. Jag är 32 år nu och förr eller senare blir det annat än fotboll, och jag har inte tjänat de slantarna så att jag kan strunta i att jobba.

LÄS OCKSÅ: Eklunds succéinhopp – målskytt och fixad straff: "Spelar vi mer bollar in i boxen tycker jag att jag ska stå på planen"

Hur fungerar det att kombinera jobbet med fotbollen?

– Bra. Jag har ju jobbat hela tiden innan jag flyttade hit, skillnaden nu är väl att man har familj. Men jag har upplevt jobbet som jäkligt kul från start och nästan känt att jag vill göra fler timmar. Det är spännande och skoj och jag känner att jag har saknat att jobba nu när jag har börjat igen.

Den rollen som Johan Eklund är tänkt att ha i företaget är som affärsansvarig.

– Just nu är det en period då jag lär mig. På sikt är tanken att jag ska ha ansvar för området kring Falun. Det handlar om uthyrning, budget och att anpassa lokaler efter företagens önskemål. Man får vara lite av spindeln i nätet och har även ekonimiskt ansvar för fastigheterna.

LÄS OCKSÅ: Johan Eklund efter flera missade drömlägen: "Det är för dåligt"

Att flytten tillbaka till Dalarna närmar sig står klart. Frågan är när det blir.

Johan Eklund, som kom till Sundsvall 2012, har ett optionsår kvar på kontraktet med GIF som kan sägas upp efter den här säsongen.

– Det är en diskussion vi får föra nu under hösten, men just nu fokuserar vi helt på slutspurten och har lagt det snacket åt sidan. Fokus är på att fixa kontraktet och sedan får vi titta över den biten. När det gäller jobbet så har de sagt att det är upp till mig hur länge jag vill fortsätta spela fotboll, säger han om framtiden.

På planen har Eklund slagit sig in i laget igen under hösten och nu vill han skjuta GIF kvar i Allsvenskan.

Det kan bli det sista han gör i klubben.

–Jäkligt inspirerande nu när man fått förtroendet att spela. Sitter man utanför blir man inte lika känslomässigt engagerad. Nu känner man sig mer delaktig i allt. Det ska bli riktigt kul att försöka avsluta den här säsongen snyggt, säger Johan Eklund.

Johan Eklunds statistik i GIF Sundsvall

2012 i Allsvenskan: 26 matcher, 16 från start. 5 mål och 2 assist.

2013 i Superettan: 30 matcher, alla från start. 15 mål och 5 assist.

2014 i Superettan: 28 matcher, 27 från start. 16 mål och 5 assist.

2015 i Allsvenskan: 24 matcher, 18 från start. 4 mål och 3 assist.

2016 i Allsvenskan: 17 matcher, 5 från start. 2 mål.

Mer läsning

Annons