Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fossiloberoende fordonsflotta år 2030?

Annons

Det finns en målsättning om en fossiloberoende fordonsflotta i Sverige år 2030. Målet beror på en allvarlig missuppfattning. I själva verket har vi redan en fossiloberoende fordonsflotta. Ända sedan 1920-talet finns möjligheten att tillverka syntetisk bensin och dieselbränsle ur syntesgas (kolmonoxid och vätgas) medelst Fischer-Tropsch-processen. Om man använder förgasad biomassa kallas det BTL. Slutprodukten kan blandas i godtycklig mängd, upp till 100 procent, i vanlig bensin eller dieselbränsle.

Problemet med dagens bilar är alltså inte att de inte kan drivas med förnyelsebara bränslen. Problemet är snarare att det inte finns tillräcklig med biomassa för att driva dagens ineffektiva fordonsflotta.

I stället för att subventionera till exempel etanol- eller biogasfordon med dålig effektivitet (hög förbrukning) bör man fokusera på energieffektiva transportlösningar, att använda de begränsade biomassaresurser på optimalt sätt och se till att öka utbudet av vind- och solenergi och åtminstone inte avveckla kärnkraften.

Dietmar Gleich (FP)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons