Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förvirring och kreativitet

Amason rullar framåt utan att någon egentligen haft koll på om motorn fungerar – de gasar bara på ändå.
Nu är det äntligen dags för fullängdsdebuten och om ett par månader åker de till USA för att spela på jättefestivalen South by southwest. Sångerskan Amanda Bergman berättar mer.

Annons

Bob hund har en låt som heter I stället för musik - förvirring. I fallet Amason verkar de båda komponenterna gå utmärkt att blanda. Amanda Bergman, som kommer från Björka utanför Gagnef, beskriver ett band som inte tycks ha koll på någonting. Hon hoppas att de i alla fall tar sig upp på scenen när det är dags för releasepartyt för skivan Sky City på Södra teatern i Stockholm den 27 januari.

– Om jag känner oss själva rätt så kommer vi att vara väldigt förvirrade. Det är en flummig sammansättning människor. Det är som en fars, säger hon.

Amason bildades av människor som har och har haft fullt upp även med andra band och projekt. Amanda Bergman har en solokarriär under namnet Idiot Wind, de andra medlemmarna är med i Dungen, producentduon Bloodshy & Avant, Little Majorette och Miike Snow. Amason är det egentligen ingen som har fokuserat eller lagt ner mycket tid på.

– Ärligt talat så är det första gången vi fokuserar på det huvudtaget, nu när vi släpper skivan. Vi har lagt ner max femtio dagar på bandet. På det viset är vi fortfarande i uppstartsfasen. Jag försöker att inte kategorisera så, allt är ändå så förgängligt.

Är ni effektiva när ni väl ses då?

– Det går alltid att diskutera. Inte effektiva, men snabba att göra musik ihop. Vi har lagt lite tid på det och ändå fått ut mycket material av det. Jag vet inte vad det har att göra med, det är vad vi tycker om med det här projektet, som är magin för oss. Sedan är det vårt att spekulera i vad det beror på. Det är skit samma, för oss är det en jättestor glädje.

Tidigare i veckan blev det officiellt att bandet åker till festivalen South by southwest i Austin i slutet av mars. Hur detta sällskap ska hålla reda på sig själva där återstår att se.

– Det blir nog ett fullständigt virrande. Vi var på turné i USA förra året och det var verkligen en fars. Vi litar inte på oss själva utan har den turen att vi har folk som håller reda på oss. Det är härligt men också pinsamt. Vi tar fram både det bästa och det sämsta hos varandra. Det skapar någon slags friktion som gör att det går lätt att göra musik.

Hur ser era tankar inför South by southwest ut?

– Vi vet ju alla att det är ett gytter. Vi åker dit förutsättningslöst. Vi har mycket jobb att göra för att få chans att spela utanför Sverige och South by southwest är ett led i den processen, det är som att gå till arbetsförmedlingen.

Amason har släppt några singlar och en ep och fullängdaren Sky City ligger nära dessa i uttryck.

– Jag är fel person att avgöra, men min känsla säger mig att det är "samma lika". De låtar som släpps och de på skivan är gjorda i samma era och av samma deg. De skiljer sig inte så mycket från varandra. Men det är ju olika låtar.

Amanda Bergman Hollingby delar sin tid mellan Gagnef och Stockholm. Mestadels det senare sedan några månader.

– Jag flänger fram och tillbaka och vill inte inse att jag bor i Stockholm. Det är inget fel med det, men jag gillar Gagnef. När man flänger så mycket är det lika bra att bo närmare sitt jobb.

När spelar ni i Dalarna nästa gång?

– Jag tror att vi håller på att styra med en spelning under VM, vi hoppas på det. Men jag har ingen koll. Jag hoppas spela snart i Dalarna i alla fall.

Som Idiot Wind har hon jobbat med en soloskiva under lång tid, men 2015 kan bli året den äntligen kommer ut.

– Jag hoppas bli klar med min skiva i vår och släppa den i höst. Men Amason tar ganska mycket tid just nu.