Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förvirring kring kommunvapnet

Det har rått förvirring hos kommunen om vilket som är Hedemoras kommunvapen. Nu har frågetecknen rätats ut.
– De som satt inne med kunskapen har lämnat verksamheten, säger kommunens arkivarie Anja Hedqvist.

Annons

I princip alla Sveriges kommuner har ett kommunvapen. De används i marknadsföringssyfte på broschyrer, blanketter och på vägskyltar vid kommungränsen. Men i Hedemora har kunskapen om kommunvapnet mattats av med åren. Till sist var det ingen som visste vilket kommunvapen som gällde.

– Tidigare har vi haft informationsansvariga som varit väldigt insatta. Men de har slutat och vi som kommit efter har varit tvungna att söka reda på informationen. Den har inte funnits dokumenterad, säger arkivarie Anja Hedqvist.

För att räta ut frågetecknen kontaktade hon statsheraldikern Henrik Klackenberg. Han upplyste om att Hedemora kommuns vapenbeskrivning, den så kallade blasoneringen, lyder: "I fält av silver en grön gran".

Det nuvarande vapnet registrerades 1974 hos Patent- och registreringsverket. Men kommunvapnet är känt ända sedan 1589 och förekommer i olika versioner. Varje ny framställning av vapnet måste rätta sig efter blasoneringen.

– Det var det vapen vi trodde, men nu har vi fått det bekräftat, säger Anja Hedqvist.

Nya kommunvapen har diskuterats, men det har inte blivit av.

– Det är en kostnadsfråga, säger hon.