Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förvirrande hastighetsskyltning

Nu är de nya hastighetsskyltarna på plats i Smedjebacken, men det är något som har gått snett.
Som vid den östra infarten där det först finns skyltar med 40 km/tim och cirka 35 meter längre fram 60 km/tim.
– Det har blivit någon missuppfattning, säger kommunens tekniske chef P-O Dahlström.

Nya Ludvika Tidning besökte Smedjebacken i början av augusti då arbetet var i full gång med att montera nya skyltar inför hastighetsändringarna i tätorten.

Redan då rådde förvirring om vilken hastighet som skulle gälla i tätorten. Efter en del turer hit och dit fastslogs den hastigheten som gäller är den som står på skylten där också skylten för tätbebyggt (tätortsskylt) område sitter. Och den hastigheten gäller om inte annat anges för viss väg eller vägsträcka.

Skyltarna som då monterades täcktes över, i väntan på att de nya hastigheterna skulle börja gälla i Smedjebacken. I förra veckan avtäcktes skyltarna och det kan väl konstateras att resultatet inte blev helt lyckat.

Vid den östra infarten är informationen förvirrande. 80 km/tim gäller på länsvägen. Närmare tätorten blir det 70 km/tim och kort därefter finns skyltarna med 40 km/tim plus en tätortsskyltar. Bara cirka 35 meter längre fram är det 60 km/tim som gäller och ytterligare runt 300 meter närmare centrum är det 40 km/tim.

Ungefär samma förhållande är det vid infarten från riksväg 66. Skillnaden där är att avståndet mellan 40 km/tim och 60 km/tim är något längre. Och helt lyckat har det heller inte blivit längs Källängsvägen mot Morgårdshammar. Där gäller först 70 km/tim, sedan 50 km/tim, kort därefter 40 km/tim och något längre fram 60 km/tim.

– Det fanns instruktioner sedan tidigare, men dessa har nog missuppfattats. Informationen har nog varit otillräcklig, tror kommunens tekniske chef P-O Dahlström.

Dessutom säger Dahlström att det också kan ha blivit en del missförstånd mellan kommunen och Trafikverket.

– Det här är ju naturligtvis inte bra och vi ska åtgärda det här så fort som möjligt, påpekar Dahlström.

Det kan tilläggas de nya hastighetsbestämmelserna bland annat medfört att 30 km/tim vid infarten till Ovako har tagits bort och att sträckan med 60 km/tim längs Ågatan förlängts.