Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fortum förbättrar nätet i norra Dalarna

När Fortum släppte på strömmen efter ett fel i ett ställverk skickades det ut ström med för hög spänning i norra Dalarna. Det ledde till en rad allvarliga tillbud. Tillsammans med tidigare problem i främst nordligaste Dalarna jobbar nu Fortum med en lösning som innebär att om strömmen bryts så ska den för merparten av kunderna komma snabbare tillbaka.

– Vi beklagar det inträffade och har även gjort det i ett brev till våra kunder i området, säger Anders Öberg som är ansvarig för elnäten på landsbygden åt Fortum i Karlstad.

När det gäller det senaste problemet som lede till att för hög spänning släpptes ut på elnätet så har Fortum nu bilden mer klar för sig, även om det ännu inte är helt klarlagt vad som skedde.

I främst grövelsjöområdet har det tidigare riktats kritik mot Fortum och mörkläggningar av områden i samband med strömavbrott.

– I det området hade vi tre avbrott i vintras, dels två kabelfel samt ett fel i en porslinsisolator i en stolpe, säger Anders Öberg.

När det gällde felet i den trasiga porslinsdelen i en stolpe tog det lång tid att finna felet.

– Problemet är att om det blivit en spricka i porslinet kan fukt läcka in och kortsluta strömmen. Värme gör att fukten försvinner och strömmen kommer tillbaka och vi kan inte finna felet genom felsökning eller se felet från backen. Då måste vi upp i varje stolpe för att gå igenom varje porslin. Det är sådant som tar tid, säger Anders.

Ambitionen från Fortum är att ersätta luftledningar med nedgrävd kabel där det är möjligt, men för Grövelsjön handlar det nu om en uppdelning av större områden i mindre delar.

– I en större tätort finns det ofta en möjlighet att koppla sig förbi eventuella skador vid strömavbrott, men det är inte lika lätt i glesbyggd.

– Genom en investering i nya apparater så kan vi göra en sektionering av områdena. Då ska strömmen kunna komma tillbaka mycket snabbare för betydligt fler och framförallt de som inte berörs direkt av felet, förklarar Anders.

Fortum investerar under åren 2010-2012 100 miljoner kronor inom området som sträcker sig från Mora till Grövelsjön.

– Vi besiktigar fortlöpande våra linjer efter de föreskrifter som finns. Varje år sker en besiktning från luften. Vart åttonde år ser vi över varje linje från marken. Resultatet av inspektionerna leder till underhåll och när så är nödvändigt sker nyinvesteringar, förklarar Anders Öberg.

Fortfarande gäller det för stugägare i norra Dalarna att kontrollera elektrisk utrustning och vara försiktiga med framförallt elektriska element när de slås på. Det efter att de kan ha utsatts för alltför hög spänning.