Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fortsatta vattenproblem i norra Dalarna

Artikel 3 av 6
Vårfloden 2016
Visa alla artiklar

Vattenmassorna fortsätter att ställa till problem i norra Dalarna.

Klockan 13.00 sände vi live från Vasaloppsstarten i Berga by. Här kan du se en repris av sändningen.

Snösmältning, men framförallt kraftigt regnväder natten till söndagen fick vattennivåerna i främst mindre vattendrag att stiga rejält.

I Gördalen skar det forsande vattnet av vägen till Norge och i Grundforsen fastnade en lastbil på den översvämmade vägen mot Fulunäs. Men båda vägarna är nu åter öppna och farbara.

Idresjön kulminerade på onsdagen. Vattennivån var då 443,87 meter över havet. "All time high" var på hösten 2008 då nivån var 444,27. Särnasjön fortsattte dock att stiga, men i Österdalälven är det dock inget problem då Trängsletmagasinet har plats för vattenmassorna.

– Nivån i Trängsletmagasinet är elva meter under medianvärdet, berättar vatteningenjör Ann Johansson på Vattenregleringsföretagen.

I Sälen kulminerade vattnet under måndagskvällen och på tisdagslunchen hade det börjat sjunka tillbaka.

– Det här är ändå de högsta nivåer vi haft här i Sälen på 20 år, säger Per Lif , som jobbar åt Sälens IF och Vasaloppet, där han står vi Vasaloppsstarten i Berga och blickar ut över det vattenfyllda startfältet.

– Men nu har det redan sjunkit tre-fyra decimeter sedan i går kväll.

I Västerdalälven flyttas problemen med det strömmande vattnet och i Malung steg vattnet kraftig under tisdagen, men utan att det fanns någon anledning till oro. Där pumpades vatten från bäckar ut i älven när älven steg så mycket så bäckatna inte längre rann av sig själva. Vattenmassorna i Malung fortsätter nu söderut, men om det inte börjar regna kraftigt så handlar det inte om något annat än en vanlig vårflod.

I Sälen var det uppehåll på onsdagsförmiddagen men till helgen väntas rejält med mer regn. Det samtidigt som snösmältningen fortsätter, men nu är det bara på fjällen längst i norr och Fulufjället som det fortfarande finns snö kvar.

Väderprognos för onsdagen.'

Vid lunchtid på onsdagen kom SMHI med sin senaste prognos:

"Efter de senaste dagarnas regn och i kombination med snösmältning så ökar flödena nu i nedre Västerdalälven. Kulmen är dock nådd i den övre delen. Flödena väntas vara på klass 1 nivå till Vansbro. Fortsatt regn väntas de kommande dagarna dock inte så stora mängder i området väster om Siljan enligt nuvarande prognoser."

LÄS OCKSÅ: Översvämmat i norra Dalarna (tisdag)

LÄS OCKSÅ: Dalarnas värsta översvämningsscenario i Falun, Malung och Vansbro (Premium)

TEXTEN UPPDATERAS