Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fortsatt tungt för SSAB

SSAB går dåligt och sämst är det inom tunnplåt.

Företaget räknar med en förlust för tredje kvartalet.

Annons

Förhandlingar om minskad personalstyrka är snart genomförda.
Ytterligare neddragningar kan vänta.
SSAB gick på måndagen ut och informerade om att resultatet blir sämre än tidigare bedömningar. Företaget bedömer att tredje kvartalet slutar med en förlust på 700 miljoner kronor.
Det är tunnplåttillverkningen som har det tuffast, med ett kapacitetsutnyttjande på knappt 60 procent.
För att minska kostnaderna pågår förhandlingar om att banta tjänstemannaorganisationen - var tionde anställd ska bort. Enligt tidigare uppgifter handlar det om cirka 85 personer i Borlänge.
Förhandlarna är inne i slutskedet. Från facklig sida har man uttalat en förhoppning om att personalminskningen ska kunna genomföras utan regelrätta uppsägningar. Hur många som får avgångsvederlag och pension är ännu inte klart. Under nästa vecka inleds samtal med berörda personer.
Ytterligare besparingar kan vara att vänta.
– Marknadsläget är tufft. Vi har inte fått in de order vi tänkt oss. Vi ska göra vad vi kan för att anpassa våra kostnader, säger Ronnie Högberg, platschef vid SSAB i Borlänge.
Han utesluter inte att det kommer ytterligare förändringar.
– Vi har sparat ganska kraftigt. Vi sparar mycket på externt underhåll och annat där vi kan spara. Vi drar åt bromsen ännu hårdare framåt. Vi måste komma igenom den här tuffa perioden tills det vänder på marknaden.
Ronnie Högberg säger att SSAB i princip haft anställningsstopp sedan slutet av 2011.
– Vi har minskat ganska mycket på kollektivsidan och fyllt vakanser internt. Vi har gått ned i antalet skiftlag på vissa linjer. Det är det vi gjort än så länge. Vi tittar naturligtvis på olika möjligheter framåt.
Han hoppas att marknaden tar fart så snart som möjligt.
– Det kan gå fort när det kommer i gång, det har det gjort förr. Men hur den här krisen artar sig vet vi inte. Vi får anpassa åtgärderna efter situationen, säger Ronnie Högberg.