Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fortsatt tuffare knipa högskoleplats

Utbildningarna till ingenjör och sjuksköterska växer och tar emot drygt 800 fler nybörjarstudenter nästa år. Men totalt krymper högskolan med omkring 10 000 platser.

Blivande studenter bör ställa in sig på att det blir tuffare konkurrens om platserna, säger de universitets- och högskoleföreträdare TT talat med. Lunds universitet till exempel måste minska med mer än 1 000 platser på några år. Planeringsdirektör Tim Ekbergs råder att i första hand söka till program.
– Kurserna lever ett mer hotat liv, och jag är övertygad om att man tänker på samma sätt på andra lärosäten, säger han.
Mindre språkgrupper
Ansökningsomgången inför vårterminen pågår som bäst och drygt 50 000 anmälningar till höstens högskoleprov signalerar ett fortsatt stort intresse. Men en lång rad lärosäten började redan i fjol att dra i bromsen, och neddragningen fortsätter alltså nästa läsår.
Då startar Högskolan i Gävle startar åtta nya program – men tio stycken utgår. På liknande vis ställer Högskolan Väst in sju. Högskolan Dalarna stoppade nu i höst intagningen till ett civilingenjörsprogram.
– Vi bantar även språkutbildningarna. Trots stort söktryck till språk som mandarin, japanska och arabiska har vi fått minska gruppstorlekarna, säger Andrew Casson, kanslichef vid Högskolan Dalarna.

Casson konstaterar att högskolan visserligen fick mer pengar än väntat i regeringens budget för 2013, men de dämpar bara inbromsningen. Och detta gäller så gott som alla landets universitet och högskolor, enligt Marie Kalroth, utredare vid Högskoleverket. Totalt handlar det om en minskning med 700 miljoner kronor, motsvarande cirka 10 000 färre studieplatser, 2013. Regeringens motivering är och har varit att ungdomskullarna blir mindre och att efterfrågan därför bör minska.

Några yrkesutbildningar ska fredas och i stället utöka. Det gäller program inom medicin/vård och till ingenjör. Men i de flesta fall sker denna utbyggnad genom att pengar omfördelas inom och mellan lärosätena.
Regeringen vill också belöna lärosäten med hög kvalitet på utbildningarna. Uppsala universitet fick på det sättet 16 miljoner kronor i kvalitetspeng, men det övergripande kravet att minska volymen ligger kvar. Det handlar om 1 500–2 000 studieplatser nästa år.
– Det kommer generellt att bli svårare att komma in, men när man väl är inne får man mer undervisningstid, summerar Anna Wennergrund, enhetschef vid universitets planeringsavdelning.