Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fortsatt långa vårdköer i länet

Vårdköerna i Dalarna är fortsatt i Sverigebotten. Det visar färsk statistik från SKL.
– Det understryker vikten av den planerade satsningen på att korta köerna, säger biträdande landstingsdirektör Sven Nilsson.

Tidigare i veckan berättade DT att landstingets stora handlingsplan för att kapa vårdköerna presenteras den 5 november. Detta för att eliminera de rekordlånga köerna inom främst kirurgi, ögon och ortopedi. Satsningen uppskattas kosta upp mot 75 miljoner.

Under onsdagen kom ny statistik från SKL, Sveriges kommuner och landsting, som understryker behovet av en satsning. Återigen hamnar sjukvården i Dalarna i den absoluta nationella botten.

SKL:s statistik för september visar bland annat att 29 procent av patienterna i Dalarna fick vänta mer än lagstadgade tre månader i specialistvården. Ännu fler, 35 procent, fick vänta i mer än tre månader på operation.

Statistik visar att vårdkösituationen förvärrats i Dalarna under våren och sommaren. Under hösten har landstinget och SKL noterat en viss förbättring i Dalarna.

– Nivån är dock fortsatt hög. Därför är satsningen på köerna fortsatt viktig, säger Sven Nilsson.

Dalarna hade i september 3 610 i köer till besök i specialistvården. 2 697 hade väntat längre än 90 dagar. Det betyder att 29 procent väntat längre än 90 dagar, vilket placerar Dalarna på jumboplats i landet. Nästjumbo är Uppsala med 28 procent samt Sörmland och Jämtland med 27 procent. Gävleborg har lyckats bättre, där hade endast 14 procent väntat längre än 90 dagar.

I operationskön stod i september 3 920 personer, 1 325 hade väntat längre än tre månader, vilket motsvarar 35 procent. Endast Jämtland, 64 procent, och Sörmland, 61 procent, hade sämre resultat än Dalarna.

Den politiska oppositionen hoppas att landstingets varslade operationssatsning ska få effekt.

– Jag hoppas det blir så. Men det har tidigare gjorts satsningar som inte lyckats. Hittills har den politiska ledningen misslyckats med detta. Vården i Dalarna är fantastisk när man väl kommer dit, säger oppositionsråd Clas Jacobsson (M).