Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fortsätt att ta (digitala) kvitton

Den 2 februari skrev Lars Altsäter, regionchef på Skatteverket, en mycket bra debattartikel som uppmanade oss konsumenter att alltid be om kvittot när vi handlar, även vid våra små inköp. Detta för att skapa förutsättningar för en rättvisare konkurrens bland företagen och skapa större skatteintäkter. Samtidigt vet Lars och vi andra att det fysiska kvittot inte är direkt tidsenligt.

Undersökningar visar att endast en av tio svenskar sparar kvittot vid små inköp och att det stora flertalet önskade en bättre ordning på sina kvitton. Många känner igen sig i det faktum att kvitton tappas bort och bleks. Var fjärde svensk uppger att de inte har kunnat returnera varor på grund av förlorade kvitton.

Trots all teknisk utveckling, bygger vi skyhöga pappersberg av våra kvitton. Totalt trycks det ut 1,4 miljarder (!) kvitton årligen i Sverige. Kvitton som i de flesta fall åker i soporna. Det många inte känner till är att dessa kvitton oftast inte är återvinningsbara och att de är giftiga. Konsumenter och butikspersonal tar i ämnet Bisfenol A.

Det finns dock tidsenliga digitala kvittolösningar på dessa problem. Lösningar som underlättar och förenklar tillvaron för både konsument och handeln, och som i samma veva bekämpar den växande ekonomiska brottsligheten med kvittofusk och dessutom är miljövänliga.

En digital kvittotjänst gör att man redan i dag kostnadsfritt kan spara kvitton på nätet eller mobilen. Man tappar aldrig bort dem och kan komma åt dem när man vill och behöver. Kontrollen över inköpen blir bättre och säkerheten likaså vid exempelvis garanti- och försäkringsärenden.

Vi som konsumenter kommer också inom en snar framtid att erbjudas möjligheten och tjänsten i butiker runt om i Sverige. När handeln erbjuder digitala kvitton, hamnar kvittot direkt i din egna samlade digitala kvittolåda, vilket gynnar både konsument, handlare och samhället.

Framtiden är nu och den pågående övergången till digitala kvitton rymmer stora besparingar och är ett kompletterande alternativ för att minska förlusten på 20 miljarder skattekronor.

Håkan Åman

är vd för dalaföretaget Sparakvittot med tjänsten sparakvittot.se.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel