Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fortfarande fattas det miljoner

Utbildningsnämndens budgetarbete är klart.
Men det fattas fortfarande 3,2 miljoner ner till ramarna.
– Det är kostnader som vi inte rår på, säger Anki Rooslien. Vi hoppas få utökad budget med motsvarande belopp.

Utbildningsnämnden har, precis som omsorgsnämnden, ett tufft arbete att skära i verksamheten för att spara miljoner.

– Vi har jobbat jättehårt, gått in i verksamheten och dragit ner där vi tycker är möjligt, säger nämndordförande Anki Rooslien (S).

Trots att nämnden lägger ner två program, flyttar om verksamheter för att släppa lokaler samt minskar den totala personalen med 2,47 tjänster, fattas 3,2 miljoner kronor.

– Vi hoppas att fullmäktige beslutar skjuta till dessa pengar annars får man ge oss direktiv var pengarna ska tas.

Det handlar om löneökningar på 1,8 miljoner kronor samt statligt utjämningsbidrag på 1,4 miljoner.

– I och med gymnasiereformen 2011 minskade utjämningsbidragen för att den nya gymnasieskolan beräknades få minskade kostnader, förklarar skolchef Torgny Karlsson.

Men så blev inte riktigt fallet och därför delar regeringen nu ut pengar vilket för Hedemoras del betyder 1,4 miljoner kronor.

– Vi hoppas att pengarna ska tillfalla skolan, men vi kan inte vara säkra, förklarar de.

De största förändringarna inför nästa läsår är förstås flytten av Jonsboskolan till Vasaskolan samt Musikskolan och Hedemora Lärcentrum till Backmanska.

– Detta har diskuterats under en längre period och nu tror jag de berörda är mogna för en flytt, säger Rooslien.

Musikskolan flyttar in i hus A+B för att dela med musikesteterna medan Lärcentrum får "leta" lediga lokaler till en början, på Backmanska, Martin Koch och Vasa.

– Med tiden ska vi givetvis stuva om och se var det lämpar sig att schemalägga Lärcentrums utbildningar, lovar Karlsson.

Genom dessa flyttar kan kommunen säga upp lokaler och spara 1,8 miljoner kronor under hösten och betydligt mer på helårsbasis i framtiden.

Dessutom räknar nämnden med att spara 1,1 miljoner kronor på minskad interkommunal ersättning och drygt 1,2 miljoner på att lägga ner två program: HV och RL.

Men det är inte bara besparingar - det finns satsningar också. Samma pengar som sparas på HV och RL, satsas på BA-programmet.

Nämnden lägger 407 000 respektive 522 000 kronor på totalt 5,3 lärartjänster till grundskolan och förskolan samt 350 000 kronor på att bygga om köket i Smedby skola.

Om ovanstående blir verkligt återstår att se.

– Inga beslut är tagna i fullmäktige än, men jag tror att det kommer att gå som på räls rakt igenom ända till fullmäktige, säger Rooslien.

– Att säga nej till ombyggnad av köket är som att säga nej till Smedby skola eftersom köket är utdömt.

Den 18 december tas de slutgiltiga besluten för samtliga kommunala budgetar för 2013.