Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Försvarsminister Peter Hultqvist inspekterade storövning

I dagarna pågår Europas största militära flygövning i norra Skandinavien. Försvarsminister Peter Hultqvist inspekterade i veckan övningen. DT fick hänga med.
– I den oroliga värld vi nu lever i är det mycket viktigt att samarbeta och öva med våra partners. Övningar som denna stärker vår egen säkerhet, säger han.

De senaste veckorna har ett hundratal stridsflygplan från nio länder övat tillsammans i luftrummet över norra Sverige, Norge, och Finland. Ett övningsområde större än Tyskland.

I veckan inspekterade försvarsminister Peter Hultqvist övningen. DT fick följa med.

– I den oroliga värld vi lever i nu är det viktigt att samarbeta med andra på detta sätt. Det sänder en signal till omvärlden. Vilket i sin tur stärker vår egen säkerhet, säger han.

Hultqvist syftar på Rysslands annektering av Krim, landets inblandning i konflikten i Ukraina och det ökande antalet aggressiva övningar i Sveriges närhet. Vilket i sin tur ökat frekvensen av Sveriges egna incidentberedskapsutryckningar med 50 procent de senaste två åren.

– Rysslands annektering av Krim var och är oacceptabelt. Landets allt mer aggressiva hållning i vårt eget närområde är oroväckande. Det säkerhetspolitiska läget har ändrats. Övningar som denna har då en ökad betydelse för en stabiliserande effekt. Den visar vad vi och våra partners kan och förmår. Utöver detta är de diplomatiska kanalerna naturligtvis fortsatt viktiga, säger han.

Han avfärdar att övningen skulle kunna uppfattas som provocerande och konfliktsökande.

– Absolut inte. Vi bestämmer själva vad vi vill göra. Vi är en suverän stat. Ingen ska diktera vad vi ska göra, säger han.

I ett isande blåsigt Bodö möts Hultqvist av övningsledningen. De norska, finska, schweiziska, nederländska och amerikanska stridsplanen ska precis ge sig ut på övningsuppdrag. Svenska Gripenplan startar samtidigt från Luleå.

– Det internationella stärker det nationella. Samarbetet ska fördjupas för vår egen säkerhets skull. Vi övar för att undvika att komma i en framtida konflikt. Ett fördjupat samarbete med övriga Norden är mycket viktigt för oss. Inte minst med Finland, som liksom vi är alliansfria. Det finns inga planer från vår sida att gå mot ett Nato-medlemsskap. Däremot ska vi fortsätta samarbeta med andra nato-länder, säger han.

Den 4 juni avslutas ACE-övningen. Då har de nio ländernas flygvapen finslipat sina möjligheter att tillsammans stå emot olika typer av militära hot.

– Jag imponeras över flygvapnets kompetens. Alla jag talat med är mycket nöjda, säger försvarsminister Peter Hultqvist.