Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Försvarsminister Hultqvist överkörd av utrikesminister Wallström i JAS-frågan

Försvarsminister Peter Hultqvist ville skicka JAS Gripen till Syrien. Utrikesminister Margot Wallström har enligt DI motsatt sig förslaget och hävdat att det inte är förenligt med folkrätten.
Striden vanns av utrikesminister Margot Wallström

Regeringen säger nej till att skicka Gripenplan till Mellanöstern och erbjuder istället Frankrike transportflyg i Afrika.

Men försvarsminister Peter Hultqvist (S) utesluter inte en Gripeninsats i framtiden.

Regeringen avvisade på onsdagen Allianspartiernas förslag om att Frankrike ska erbjudas stöd med Gripenplan i kampen mot Islamiska staten. Det väckte hård kritik.

– Jag är besviken över regeringens senfärdighet och vi skulle ha kunnat bidra med en militär komponent, säger Moderatledaren Anna Kinberg Batra till TT.

Centerns Kerstin Lundgren kallar stödpaketet för "minimalistiskt".

Paketet med olika stödinsatser beräknas kosta 40 miljoner kronor och enligt utrikesminister Margot Wallström (S) har det välkomnats av Frankrike. Hon hävdar att det är ett "rejält militärt" bidrag.

Högst på fransmännens önskelista stod att få leasa eller låna svenskt försvarsmateriel. Vad det är för något är sekretessbelagt. Den begäran ska nu prövas i enlighet med svensk vapenexportlagstiftning och även behandlas i riksdagen i någon form.

På listan fanns också Gripenplan för spaningsinsatser. Enligt Wallström var det dock inget franskt krav om att just Gripenplan skulle ingå i ett stödpaket. I stället har andra önskemål tillgodosetts från listan.

Enligt Wallström finns det flera orsaker till att Gripenplan inte är med i stödpaketet.

– De viktigaste skälen är att än så länge är detta en folkrättslig gråzon. Det kan förändras om det kommer ett väldigt tydligt FN-mandat. Men än så länge är det inte folkrättsligt utklarat, säger hon.

I stödpaketet ingår framförallt militärt transportflyg. Sverige har i dag tillgång till 160 flygtimmar inom ramen för det internationella så kallade SAC-samarbetet för strategiska flygtransporter. Sverige är delägare i ett tungt transportflyg, C17 som är stationerat i Ungern och som olika länder kan använda. Varje timme kostar omkring 400 000 kronor. Av de 160 timmarna vill Sverige erbjuda mellan 50 och 100 timmar till Frankrike.

Dessutom ska Sverige våren 2017 skicka ett Herkulesplan för Minusma-insatsen i Mali, samt ett par extra stabsofficerare. Därutöver undersöks om svenskt deltagande i EU:s utbildningsinsatser för soldater i Mali kan utökas.

Under regeringens presskonferens påpekade försvarsminister Peter Hultqvist att detta stödpaket till Frankrike ska utvärderas nästa år för att se om det behöver utökas.

– Jag utesluter inte något och pekar inte ut något, sade han vid flera tillfällen.

Ville försvarsministern att Frankrike skulle erbjudas Gripenplan redan nu?

– Det är ju så här att regeringen är en enhet, det är liksom ett uppdrag där man representerar en regering och en samlad bedömning. Vad enskilda ministrar gör i ett sådant perspektiv det är egentligen rätt så ointressant, säger Hultqvist.

Regeringspartiet Miljöpartiet tycker att stödpaketet är väl avvägt. På frågan om varför Gripenplan inte finns med svarar den försvarspolitiska talespersonen Jakob Dalunde:

– Jag står i praktiken bakom Utrikesdepartementets bedömning om gråzoner i det folkrättsliga mandatet och bristen på så kallad "command and control". Det skulle inte finnas någon bra tydlig insyn i ledningsstrukturer och det är väldigt trångt i luftrummet i dagsläget, så det är vanskligt att göra en sådan här insats här och nu.

Kan Miljöpartiet framöver tänka sig en Gripeninsats?

– Jag har inget principiellt emot att Sverige bidrar med en spaningsinsats. Det gjorde Sverige till exempel i fallet med Libyen, säger Dalunde.

– Det viktiga för oss är att det finns ett tydligt folkrättsligt mandat och att det finns goda ledningsstrukturer och att vi gör rejäl nytta.