Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Försvarsmakten: Ubåten är från 1916

Ubåten som vrakletare hittade i Östersjön förra veckan är med största sannolikhet en rysk ubåt som sjönk 1916, bekräftar Försvarsmakten. Samtidigt väcks flera frågor om hur fyndet gick till.

Försvarsmakten har analyserat bildmaterialet som vrakletarföretaget Ocean X Team delgett dem, och konstaterar att det med största sannolikhet rör sig om den ryska ubåten "Som", förlist efter en kollision 1916.

– Vi har informerat regeringen om slutsatsen, sedan får de ta det vidare eftersom det rör en annan stat, säger Mikael Abramsson, informatör på Försvarsmakten.

Farkosten hittades enligt uppgifter till SVT Uppsala utanför Upplandskusten. Försvarsmakten kommer inte att göra en teknisk analys eftersom det är att betrakta som ett krigshistoriskt eller marinarkeologiskt ärende, och därmed kan platsen vara en krigskyrkogård.

På sociala medier diskuteras ämnet, redogörelsen från upphittarna och bilderna läggs ihop med fakta om den förlista ubåten. Flera hävdar att Ocean X Team mycket väl visste att de letade efter en gammal rysk ubåt från tsartiden, och att hela Sverige gått igång på en medieanka.

Ryska kopplingar

Enligt Ocean X Team hade de fått uppdraget av ett isländskt företag med ryska kopplingar att leta efter en ubåt.

– De hade positioner för var vi skulle leta som de fått fram ur arkiv, berättar Stefan Hogeborn, som styrde Ocean X Teams båt i 1,6 knops fart när ubåten hittades.

TT: Visste ni att ni skulle leta efter just den här ubåten?

– Vi visste att vi skulle leta efter en ubåt, mer än så visste vi inte, säger han.

Det var två ryssar med på båten från det isländska företaget Ixplore som bekostat Ocean X Teams ubåtsjakt förra veckan, berättar han.

– Vi var fem personer ombord. En av ryssarna kallar vi Max, och så hans son Vladimir. De hade positionerna, och var lika nyfikna som vi, berättar Hogeborn.

Hittade ubåten fort

Ubåten hittades nästan direkt. Teamet hade trott att de skulle få åka runt i flera dagar i långsam fart men fann farkosten direkt precis där den skulle ligga.

Ocean X Team drivs som ett företag. Vid den här dykexpeditionen fick de ingen lön, men det isländska företaget betalade alla omkostnader.

Företagets intäkter består i vanliga fall i att leta upp dyrbart vrakgods, som champagne och portvin, och sälja. Men företaget har också ett tv-projekt på gång. Frågan är om uppgifterna om ubåtsfyndet är ett smart PR-grepp.

– Nej, det vet jag inte. Det kan hjälpa eller stjälpa. För oss finns det inga pengar i ubåten. Jag hade helst velat att vi inte gått ut med det nu, men så blev det. Jag tror att någon hade börjat leta i arkiv och vi var rädda för att det skulle läcka ut, säger Stefan Hogeborn.

Detta är inte den enda ryska ubåten som hittats i svenska vatten.

– Flera ryska ubåtar från första och andra världskrigen har förlist i Östersjön utanför Sverige, både på svenskt och internationellt vatten. Ryska staten betraktar dessa som gravplatser, och är noga med att dessa skyddas, säger Peter Norman, antikvarie på Riksantikvarieämbetet.

Ryska ambassaden i Stockholm vill inte kommentera ubåten och hänvisar till ett pressmeddelande från Försvarsmakten.