Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Försvarets hälsning till faluborna – i helgen smäller det igen: "Problem med obehöriga"

Övningsfältet i Falun har fört en anonym tillvaro men nu ökar aktiviteten igen.
Inför helgens granatskjutningar – här skickar Försvarsmakten en önskan om uppmärksamhet till Faluborna.
– Vi vill påminna Falun om att vi finns och att folk håller koll, säger Major Patrik Warström.

År 2000 lades Dalregementet ner och allt som återstått sedan dess är i ett historiskt perspektiv en liten utbildning av hemvärnets dalabataljon.

Men i takt med omvärldsläget och ökade försvarsanslag har verksamheten ökat och därmed har även övningarna på skjutfältet i Falun intensifierats.

2018 omfattar antalet övningsdagar mellan 20 och 40 dagar.

I helgen är det dags för större skjutövningar.

– Vi har skjutningar med granatkastare redan nu lördag och söndag. Sedan är det sprängutbildningar helgen efter, säger utbildningschefen för Dalregementgruppen, Överstelöjtnant Mikael Lundin.

Därefter rullar övningarna på.

– Vecka 20, 15 till 20 maj, övar hela bataljonen här.

Nu vill regementsledningen uppmärksamma faluborna på att hålla sig utanför övningsområdet.– Vi vill påminna Falun om att vi finns och att folk håller koll. Vi genomför våra uppdrag, säger Patrik Warström.

I samband med att övningarna har ökat finns anledning för Faluborna att vara mer uppmärksamma på när skjutningar genomförs.

– Vi har haft problem med obehöriga som kommit in på området. Det hade kunnat gå väldigt illa. Det är viktigt att ta del av vår information, säger Mikael Lundin.

Runt övningsområdet sitter varningsskyltar och längs med större infarter informationstavlor som berättar när övningar sker. När det är övning är bommarna längs vägarna nedfällda – men problemet är mindre stigar eller när människor rör sig i terrängen.

– När man tänker ta sig in på övningsområdet, gör det längs en större väg där det finns informationstavlor. Där kan man se om det pågår en övning. Det är jätteviktigt att kolla upp vad som gäller – att orienterare och cyklister håller koll och inte kommer in på skjutfältet, säger Mikael Lundin.

Det finns en stark motionstrend – hur ser ni på att det rör sig mer folk än någonsin på Lugnet i och runt övningsområdet?

– Jag ser det bara positivt. Använd vårt område. Det är bara bra att det rör sig folk där. Det minskar oönskad allmänhet i form av brottslighet. Det är bara positivt, men informera er när vi skjuter.Försvarsmakten informerar på sin egen hemsida, men även hos kommunen och Facebook, säger Patrik Warström.

I samband med helgens övningar vill Försvaret öka medvetenheten hos kommuninvånarna. Information finns på Försvarets hemsida, på dalregementsgruppens Facebook och på Falu kommuns hemsida.

– Vi satsar lite extra på information nu eftersom vi kommer att öka antalet övningar på skjutfältet. Det kommer vi inte att kunna göra inför varje övning. Nu går vi ut och genom för en informationskampanj.